Рали Дакар 2021: нищо не е решено след предпоследния етап

Отново драми при мотоциклетите, битката продължава и при автомобилите

Христомир Николов 14 януари 2021 в 19:45 9620 0

Предпоследният 11-и етап на рали Дакар 2021 отново ни поднесе поредната доза изненади, като за пореден път това се случи в мотоциклетната категория, където нищо все още не е сигурно.

Голямата новина за деня бе отпадането на Хоан Бареда от надпреварата само ден преди финала. Пилотът на Honda прекрати участието си по доста нелеп начин: испанецът, който поведе в началото на отсечката до АлУма, се обърка и пропусна зоната за презареждане с гориво.

Продължавайки смело напред, Бареда се оказа без гориво на 276 километра след старта и трябваше да спре. Дори и да бе успял да намери бензин за мотоциклета си, обаче, пилотът щеше да получи доста солидно наказание от организаторите. Затова, състезателят предпочете да се откаже и бе откаран в бивака с хеликоптер.

Денят поднесе още един сюрприз, макар и донякъде очаквана - Сам Съндърленд взе етапната победа и стопи пасива си спрямо водача Кевин Бенавидес (Honda) в генералното класиране. Пилотът на КТМ измъкна 2:40 минути на Пабло Кинтания (Husqvarna) и близо 6 минути и половина на Бенавидес, като разликата между двамата претенденти намаля на малко над 4 минути преди последни 200-километров етап до Джеда. И всичко ще бъде решено именно на финала на рали Дакар 2021.

В битката за титлата има шанс да се включи и миналогодишният победител при мотоциклетите Рики Брейбек. Пилотът на Honda и първи шампион в надпреварата от САЩ има пасив от 7:13 мин. спрямо съотборника си Бенавидес. И ще трябва да атакува до последно, ако нещо с лидера се случи преди края на ралито.

При автомобилите, Насър Ал Атия взе шестата си етапна победа в тазгодишното издание на маратона в Саудитска Арабия. Въпреки това, пилотът на Toyota така и не можа да стопи сериозно разликата си със Стефан Петерхазнел, който финишира втори на почти 2 минути след катареца.

Преднината на пилота на Mini X-Raid, обаче, е сериозните 15 минути и само чудо може да обърне нещата в ползата на това, най-успешния пилот от рали Дакар да не успее да вземе 14-атата си титла от надпреварата.

Не че подобни неща в 43-годишната история на пустинното състезание не са се случвали, но Петерханзел ще разчита на подкрепата на съотборника си Карлос Сайнц. Матадорът твърдо държи третото място в генералното класиране, със солиден аванс пред останалите, и ще играе ролята на бърза асистенция на "г-н Дакар", за да не се обърка нещо в последния момент.

При камионите, Камаз продължава уверено поредния си победен поход, като пилотите на руската марка са на път да окупират целия подиум на рали Дакар 2021 - нещо, което няма да се случи за първи път в историята на състезанието. Чисто стратегически, лидерът в генералното класиране Дмитри Сотников пусна пред себе си съотборниците си Антон Шибалов и Айрат Мардеев, които заеха първите две места за деня.

Така, в последния етап единият пилот на Камаз ще открива пътя и ще следи за сложни части от финалния етап до Джеда, а колегата му ще се навърта около водача, за да окаже техническа помощ при нужда.

Нещата изглеждат решени и в класа на ATV-четириколките, където Мануел Андужар е на път да стане четвъртият аржентинец, печелил в този клас, след братята Алехандро и Маркос Патронели, които взеха общо 5 титли и Николас Кавилясо с една, когато рали Дакар се провеждаше в Южна Америка. Андужар има комфортен аванс от почти 26 минути пред чилиеца Джовани Енрико, а в допълнение основния претендент за победата Александър Жиру от Франция отпадна днес след като двигателя на четириколката му „гръмна”.

В класа на SSV-бъгитата, Франциско Лопез е на път да вземе втората си титла от маратона, след като има солидна преднина от 18 минути и половина спрямо Оустин Джоунс. Чилиецът, който бе водещ мотоциклетен пилот в миналото, започна участието си в рали Дакар с няколко несполуки, но успя да навакса през втората половина на маратона.

Французинът Марк Дутон с бъги Sunhill пък най-вероятно ще запише името си като победител в първото издание на Dakar Classic, след като има солиден брой точки пред съперниците си, макар и от два-три дни да не се напъва за етапни победи.

Дали нещата ще се развият така, както ги предвиждаме, ще стане ясно още в утрешния ден. Последните 200 километра на рали Дакар със сигурност няма да са най-лесните, като преди финала на брега на Червено море, участниците ще се сблъскат със солидни порции пясък и дюни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови