Какво осветление да използваме в спалнята?

OFFNews 27 юли 2021 в 16:09 7213 0

От всички стаи в дома, спалнята е единственото място, на което ни е нужно както добро осветление, така и пълна тъмнина, която да ни осигури пълноценен сън. С изключение на времето, в което спим, ние се нуждаем от осветеност с различен интензитет и от различни източници, в зависимост от това дали си почиваме, четем, гледаме телевизия, работим и т.н.

Осветлението в спалнята може да бъде приглушена и деликатна, ярка, насочена към определени места или романтична. А най-добре е да имаме всичко това като заложим на няколко източника на осветление.

Тази статия е кратко ръководство за това как да изберем правилното осветление за нашата спалня, така че да постигнем оптимален баланс между естетика и функционалност.

Наслояване на светлината

Както казахме, за да постигнете перфектния баланс, е най-добре да заложите на няколко източника на осветление, като най-важно е да ги комбинирате правилно! Оптималното наслояване на светлината означава да се намери хармония между основното и допълващото осветление.

Общо осветление

Това е естествената светлина, влизаща от прозорците, както и изкуственото осветление, което обикновено се постига с полилей на тавана, монтиран приблизително в средата на стаята. Той осигурява по-голямата част от светлината, необходима за ежедневни дейности като почистване, сгъване на дрехи, оправяне на леглото, подреждане и други.

Най-често използваните таванни осветителни тела са полилеи, пендели и плафони. В редки случаи основното осветление може да се осигури чрез подови лампи.

Насочено осветление

Необходимо е главно когато изпълнявате дейности, изискващи фокус на определено място, като четене, рисуване, шиене, писане или гримиране. В такъв случай ви е необходимо насочено осветление, което ще ви осигури необходимия комфорт и добър контрол при изпълняване на вашите задачи или хоби. Такова осветление могат да ви осигурят нощните лампи, поставени върху шкафчетата до спалнята, настолни лампи за бюрото, стенни аплици. Добре е да заложите на модели, които предлагат възможност за насочване на светлината в желана посока.

Акцентно осветление

Има за цел да привлече вниманието върху дадени елементи като ги подчертае. Най-често това са произведения на изкуството, интериорни ниши, огледала. Акцентното осветление обикновено е приглушено и деликатно и създава нежна, романтична атмосфера, много подходяща за спалнята. Може да го постигнете с LED лампи, вградени лунички или ленти, аплици.

Димери

Димирането осигурява плавно намаляване на светлината до пълното ѝ изключване, което позволява на организма да се настрои постепенно в режим за сън. Според експертите рязкото преминаване от ярка светлина към пълен мрак действа стресиращо. Това е причината много хора да заспиват на включен телевизор. Той обаче може да смути съня ни или да доведе до главоболие, а и много хора предпочитат да не използват телевизор в спалнята. Именно тук на помощ идва димирането. Използва се специален ключ, чрез който се регулира интензитета на светлината.

Избор на правилната крушка

Яркост

Важно е да подберете правилно вида крушка, която ще използвате за всяко тяло. Най-добрият избор за спалнята са круши с яркост между 2000 и 4000 лумени, но това зависи от вашите лични предпочитания и стил на живот, както и от дейностите, които извършвате в стаята. След това е добре да се уверите, че избраната крушка може да се регулира със стандартен димер, тъй като не всички крушки са съвместими.

Цвят

Изборът на цвят зависи от атмосферата, която целите, както и от интериора на стаята. Ако желаете бодра, ярка атмосфера, най-добре е да се насочите към високотемпературни круши със светли цветове. Такива са флуорисцентните и халогенните крушки.

Лампите за четене или работа е добре да бъдат със синя или бяла светлина, тъй като насърчават бдителността и концентрацията.

Ако целите уютна, релаксираща и романтична атмосфера, заложете на круши с топла светлина. Те са подходящи за допълващо и акцентно осветление.

Добре е да се съобразите и с цветовете в спалнята. Топлият жълт цвят може да промени синия цвят на стената към сив, докато хладния син цвят на осветлението пък, ще наруши топлината и уюта на бежовия килим или шалтето на леглото. При ярко осветление, синият цвят изглежда по-тъмен, докато зеленият и оранжевият стават по-светли. При интензивно осветление, червеният цвят в интериора става по-наситен, а синият губи яркостта си.

Можете да поръчате подходящо осветление за дом, офис, бар, ресторант, както и за външно ползване, от магазин GRANDecor.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови