Защо да изберем лед осветление?

инж. Димитър Костов 20 септември 2021 в 12:07 7688 0

От изобретяването му през 1962, само до преди две деситилетия, светодиодът намира много ограничено приложение. Но след 2000 г., с драстичното намаляване на цената му от 200$ до няколко цента и с увеличаването на яркостта му повече от 10-15 пъти, приложението му нарастна в геометрична прогресия. Това даде основание на хората занимаващи се с теория на осветлението (lightology) да говорят за LED революция. Навлизането на тази технология в лед осветлението позволи да се спести огромно количество електроенергия и да живеем без да изразходваме толкова много природни ресурси. Вече почти няма дом или работно помещение, което не е с лед осветление.

Ако пред вас стои дилемата как да осветите дома си – със съвремено лед осветление или с конвенционални лампи, добре е да прочетете този текст.

10 предимства на лед осветлението:

Много дълъг живот. От 30 хиляди до 50 хиляди часа. Това води до други предимства като възможността светодиодите да се интегрират в осветителните тела. Така полилеи, плафони, аплици, лампиони стават едно цяло с източника на светлина и няма нужда от досадната смяна на крушки. Създава се и възможност лед осветлението да стане част от интериора. Например да се вгради в архитектурни орнаменти, стълби, кухненски шкафове и други. Напоследък се продават лед тапети, които не само светят, но и променят яркостта и цвета на светлината си.

Икономия на енергия, което означава много ниски сметки за ток. LED осветлението консумира около 80-90% по-малко ток от крушката с нажежаема жичка. Това позволява малко по-разточително да осветим дома си, т.е. да се поставят повече осветителни тела с лед технология в дома и да се разчупят интериора с по-екстравагантни дизайнерски решения.

Не излъчват топлина. При ообикновенните крушки около 90% от енергията се изразходва за загряване на стъкления балон. При лед осветлението загряването е минимално и то е проектирано да го разсейва ефективно. Това, на пръв поглед, несъществено предимство доведе до много по-смели конструктивни решения при създаването на осветителни тела, защото инженерите вече не се налага да предвиждат материи издържащи високи температури и не се налага да проектират осветителните тела, така че да се осигури възможност за отвеждане на топлината, като например при плафоните или да поставят охладителни ребра, както се правеше с луничките.

Не излъчват ултравиолетови и инфрачервени лъчи. В повечето случаи всички останали лампи, включително старите CFL енергоспестяващи и луминисцентни лампи излъчваха освен видима светлина и цяла гама от лъчи в граничната и невидимата част на спектъра. Това водеше до умора в очите и увреждане на роговицата. При лед осветлението този проблем липсва.

От първата секунда получавате пълната яркост на лед лампата. При PL и луменесцентните лампи, достигането на пълната светлинна мощ на лампата отнемаше известно време, което с течение на ресурса (живота) на лампата все повече нарастваше, което беше наистина неприятно. При лед осветлението този недостатък също липсва.

Без дразнещи звуци, жужене, бръмчене, припукване докато се нагряват материалите, от които е изработена лампата, без примигване и временна загуба на яркост. Всичко това беше ежедневие с луминесцентните лампи. С лед осветлението започнахме да забравяме тези дразнещи проявления на лампите.

Липса на вредни и опасни вещества в лед лампите. За разлика от натриевите, живачните и други газоразрядни лампи, в конструкцията на лед лампите няма опасни вещества и те лесно се утилизират.

Лед осветлението може да променя лесно спектъра и силата на светлината си. Може да регулирате лед полилея си, например от топло бяла до студено бяла светлина- плавно, както и да намалите яркоста на светлината при нужда с обикновено дистанционно или с приложение на телефона. Важно е все пак да знаете, че не всички лед осветителни тела могат да се димират и да променят спектъра си.

Произвеждат се във всички стандартни цокли, размери и така също във всякакви форми и конфигурации, което прави лед осветлението толкова разпространено. Ако имате обикновена лампа с цокъл Е14, Е27, GU10, G9, T5, T8 и т.н., просто я махате и слагате лед лампа.

Насочено осветление. Източниците на лед светлина излъчват лъчи в определена посока. Това е предимство, когато целта е направа на спот осветително тяло. За да се създаде лампа, която излъчва във всички посоки е необходимо да се положат известни усилия при конструкцията на лампата.

Лед осветление в дома, магазина, офиса...

Къде е най-подходящо да се използва лед осветление? Краткият отговор е навсякъде, но има специфични особености, които трябва да се имат предвид, за да се постигне максимален ефект от използването на лед осветление.

Лед осветление в дома

Лед осветление в хол и всекидневна

Холът е най-използваното помещение в един дом. Там посрещаме гости и прекарваме по-голямата част от времето си, докато сме вкъщи. Обикновено за хол се предпочитат висящи осветителни тела с повече на брой лампи. Да, говорим за лед полилей. В магазините за осветителни тела може да откриете огромно разнообразие от лед полилеи за хол и всекидневна. Може да избирате от лед осветление с интегрирани в структурата лед диоди или ако предпочитате класическия стил, да купите кристален полилей, в който да поставите лед лампи.

Лед осветление за кухня

След хола, кухнята е помещението, в което лед осветлението намира най-голямо приложение. Това е така, защото освен основното осветително тяло, което често е плафон или един или понякога три висящи осветителни тела, наречени пендели, често срещано е осветление под надстройката на кухненските шкафове осъществено от лед лента, поставена в специален профил с дифузер, често вграден във фрезован жлеб в шкафа. Използва се също така надстройка с остъклени вратички, зад които са вградени лед лунички, които създават много настроение. Когато кухнята е по-голяма, своето място намират и лед аплиците, които са вид осветителни тела за стена.

Лед осветление за спалня

Тук, както и в хола приложение намират лед полилеи или плафони с възможност за димиране. Допълнени от малки лед лунички, както и индиректно лед осветление скрито зад някоя мебел, корниз и дори под долния ръб на леглото. Често то е цветно и създава романтична и фантастична атмосфера във вашата спалня. Лед аплиците край леглото, често са оборудвани с USB вход и спот лампи, улесняващи четенето в леглото, което е любимо за много хора.

Лед осветление за детска стая

Детските лампи са характерни с поставянето на лед осветление в приказни герои или конструкции, които приличат на играчки, като кораби с платна, самолети двуплощници, балони за горещ въздух и др. Много популярни са лампите с разноцветни мотиви, които създават весело и безгрижно настроение. Нощни лампи, които представляват светещи котенца или кученца също намират приложение.

Лед осветление за баня

В банята осветителните тела са със специални изисквания за влагонепропускливост, затова лед осветлението, което почти не се загрява, намира широко приложение. Освен прибраното към тавана осветително тяло, наречено лед плафон, може да се използват вградени лед лунички, осветитлно тяло над огледалото, което често може да се насочва и дори лед осветление вградено в огледалото.

Лед осветление за коридор, антре, стълбище и вестибюл

Това са помещения, обикновено нямат много прозорци, затова там трябва да предвидим лед осветление с повече мощност. В коридорът и антрето се използват предимно лед плафони или висящи осветителни тела - пендели. Добро решение е да ги съчетаем с лед лунички и стенни осветителни тела – аплици.

Лед осветление в магазина

Лед лампите за магазин изпълняват основно две функции. Да създадат достатъчно силна светлина, за да изпъкват стоките, независимо дали са дрехи или хранителни продукти и да осигурят насочено акцентно осветление в определени области на магазина. Ако помещението е много високо, което се случва в хипермаркетите и големите магазини за дрехи, лед осветлението се поставя на носещи конструкции на подходяща височина, така че светлината да освети щандовете най-ефективно. Спот лампите се поставят на специални шини или релси, по които могат да се преместват и да се променя светлинния акцент спорет конкретната аранжировка. Ако магазина е с нормално висок таван се използват насочващи се лед лунички, които осветяват изложената стока. Предимствата на лед осветлението за магазин са аналогични на общите предимства на технологията LED, но има и особености. По-дългия живот осигурява на практика необслужваемост на лед осветлението, което спестява подръжка и средства. Както споменахме лед осветлението е с определена посока на светлината, така че то е точно това, от което има нужда един магазин. Предпочитат се неутрални и студени тонове на светлината, от 4000К нагоре, за да изпъкнат по-ясно характеристиките на продуктите.

Лед осветление в заведения и барове

Със съвременният избор на лед осветление може да се постигне много добър стил за барове и заведения – от ултрамодерен во винтидж, рустикален или романтичен. Тъй като имено стилът е важен в този бизнес, лед осветлението намира доминиращо приложение и тук. Често се избират ретро филаментни лампи с индустриален или изкуствено състарен дизайн, които точно обратното на магазините, се стремят да създадат приглушена уютна и мека светлина. Осветява се бар плота или масата от близо с топли нюанси от типа на 2700К и по-топли дори.

Лед осветление за офиса

Доколкото офисите могат да бъдат изключително разнообразни по стил и размери, лед осветлението за офиси обхваща цялата гама от различните видове осветителни тела, като приложение намират лампите за бюро, лампионите, полилеите и всички останали видове лампи. Евно от приложенията на лед осветлението за офис е създаването на виртуално лед небе. Лед панели се монтират на тавана, като имитират небе с бели облаци. Това създава усещане за простор и природа и е доказано, че производителността на труда се увеличава.

Днес изборът на лед осветителни тела е по-голям от всякога. Изберете най-подходящите за вас и украсете дома си със стилно и изискано лед осветление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови