Прахосмукачки с воден филтър – как работят

OFFNews 11 ноември 2022 в 10:36 4344 0

Снимка Getty Images

Прахосмукачките с воден филтър станаха доста популярни през последните години. Изглеждат малко необичайно и всъщност доста хора все още се чудят дали вършат работа и точно каква. Затова в следващите редове ще разгледаме как работят прахосмукачките от този тип и какви са техните предимства и недостатъци.

Какво представлява водният филтър

Принципно тези прахосмукачки работят като другите – създават вакуум, който всмуква и задържа праха и мръсотията. Основната разлика между тях и обичайните прахосмукачки е наличието на воден филтър. Вместо да се събират в торбичка от хартия или плат, праховите частици остават в специален, пълен с вода контейнер, през който минава струята всмукан въздух. Така водата играе ролята на филтър, който задържа мръсотията в себе си. След като свършите с почистването, остава само да изхвърлите водата.

По-добър ли е водният филтър

Водата е много добър филтър и успява да задържи дори и най-фините частици прах, които иначе се просмукват през стените на хартиените или текстилни филтри. Нещо повече, прахосмукачките всмукват и алергени, вируси и бактерии, които обикновените модели в повечето случаи връщат обратно във въздуха. Така на практика те почистват не само повърхностите, но и въздуха в стаята.

Освен това водният филтър не се запушва, както често се случва с малките пори на хартиените и текстилните филтри. В следствие на това можете да разчитате на еднакво добър резултат всеки път. Той е изключително подходящ и за домове с домашни любимци, тъй като се справя много по-добре с почистването на космите.

Специални приложения на прахосмукачките с воден филтър

Благодарение на факта, че в технологията на този вид прахосмукачки има контейнер с вода, с тях можете да правите нещо, което с останалите е невъзможно – да почиствате мокри повърхности и да изсмуквате течности. Така можете да се справите с разливания не само по пода, но и по мебелите. Можете също да изперете мебелите на място и да използвате прахосмукачката, за да ги подсушите.

Някои видове прахосмукачки с воден филтър имат специални режими за пречистване на въздуха – поставяте ги в центъра на помещението, включвате ги и за определен период от време те успяват да филтрират невидимите прашинки, които витаят наоколо.

Предимства

  • Освен изброените приложения, прахосмукачките с воден филтър имат и други предимства. На първо място, те са много подходящи за хора, страдащи от алергии или понижен имунитет. Второ, имат по-висока енергийна ефективност от обикновените модели, което означава по-ниски сметки за електричество.
  • Освен това прахосмукачките от този тип са много по-лесни за почистване. Когато изхвърляте или изпразвате обикновената торбичка, често това е свързано с разпръскването на още прах. Водният филтър със сигурност задържа всичко в себе си. Достатъчно е просто да изсипете мръсната вода и да измиете съда, без да рискувате да замърсите наоколо.

Недостатъци

  • На фона на всички предимства, недостатъците на тези прахосмукачки изглеждат незначителни. Но се пак ги има. Тези модели са доста по-тежки от обичайните – допълнителното тегло идва именно от водата във филтъра. Понякога са и малко по-обемни.
  • Възможностите за избор на пазара също не са толкова много, колкото при обикновените модели, но все пак са достатъчно, за да намерите уреда, който да задоволи всичките Ви нужди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови