Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

3 страхотни рецепти за модерна, но традиционна трапеза тази Бъдни Вечер

OFFNews 24 декември 2022 в 07:43 4290 0

recepti1
рецепти за традиционна трапеза на Бъдни Вечер

Скоро наближава Бъдни вечер в навечерието преди Коледа, който отбелязва Рождеството на Божия син и е именно един от най-големите празници на християнството. Освен това отбелязваме последния ден от Великите пости.

На Бъдни вечер, храната трябва да е постна и семпла но и едновременно много вкусна. Българските традиции гласят че на трапезата за Бъдни вечер трябва да присъстват ядки, плодове и варива които ще носят плодородие и късмет следната година.

Освен това, на българската трапеза може да присъстват само нечетен брой ястия. В повечето случаи, домакинствата избират 7 или 9 ястия, понеже тези числа се смятат за сакрални. Но това в никакъв случай не означава че вие не може да поднесете 11 или 13 постни ястия. Както и не означава че може да си улесните празничните дни като си вземете някое друго ястие вече приготвено. Например освен че можеш да намериш всички необходими продукти за твоята трапеза в фантастико нова брошура, където може да откриеш новогодишна питка с късметчета или ако предпочитате домашно приготвена - продуктите за нея на страхотна цена и други интересни предложения. А тук сме ви приготвили едно по едно ястие от варива, ядки и плодове.

Варива: Най-вкусната супа от леща

Лещата или друго вариво задължително трябва да присъстват на трапезата всяка Бъдни вечер, ето и една страхотна супа с което можете да впечатлите цялото семейство!


СЪСТАВКИ:
¼ чаша екстра върджин зехтин
1 среден лук, нарязан
2 моркова
4 скилидки чесън
2 чаени лъжички кимион
1 чаена лъжичка къри на прах
½ чаена лъжичка сушена мащерка
1 голяма консерва нарязани на кубчета домати
1 чаша кафява или зелена леща
1 бульонче
2 чаши вода
1 чаена лъжичка сол
Щипка червен пипер
1 чаша нарязани пресни листа от зеле
1 до 2 супени лъжици лимонов сок (½ до 1 среден лимон)

ИНСТРУКЦИИ:
Загрейте зехтина в голям тиган на среден огън. След като олиото блести, добавете нарязания лук и моркова и гответе, като бъркате често, докато лукът омекне и стане прозрачен, около 5 минути. Добавете чесъна, кимиона, кърито на прах и мащерката. Гответе до аромат, като непрекъснато бъркате, около 30 секунди. Изсипете отцедените нарязани на кубчета домати и гответе още няколко минути, като бъркате често, за да подобрите вкуса им. Изсипете лещата, бульона и водата. Добавете 1 чаена лъжичка сол и щипка червен пипер на люспи. Подправете обилно с прясно смлян черен пипер. Увеличете котлона и доведете сместа до кипене, след това частично покрийте тенджерата и намалете котлона, за да поддържате леко кипене. Гответе за 25 до 30 минути или докато лещата омекне, но все още поддържа формата си. Прехвърлете 2 чаши от супата в блендер. Затегнете здраво капака, предпазете ръката си от пара с кърпа, поставена върху капака, и пасирайте супата до гладкост. Изсипете пасирана супа обратно в тенджерата. Добавете нарязаните зелето и гответе още 5 минути. Отстранете тенджерата от котлона и разбъркайте с 1 супена лъжица лимоновия сок. Сервирайте докато е горещо.


Ядки: Крекери от семена и бадеми с топинг от авокадо

Тези крекери със семена и бадеми са толкова свежи, че дори може да пропуснете топинга.

СЪСТАВКИ:
½ чаша сурови бадеми
¼ чаша сусам
½ чаша слънчогледови семки
½ чаша тиквени семки
¼ чаена лъжичка сол
2 супени лъжици масло
2 супени лъжици вода

За топинга:
1 авокадо
Кора и сок от ½ лимон
1 скилидка чесън
2 супени лъжици нарязан кориандър
1 чаена лъжичка нарязани зелени люти чушки
инструкции

ИНСТРУКЦИИ:
Загрейте фурната до 180С. В блендер поставете бадемите и другите семена, солта, олиото и водата. Пасирайте, докато започне да се слепва като тесто. Притиснете сместа върху тава, с хартия за печене, и разточете, докато крекерът стане тънък. Нарежете на бисквити. Печете 20 минути. Охладете в тавата, преди да ги начупите на парчета.
За да направите дипа, пасирайте авокадото, лимона, чесъна, кориандъра и лютите чушки заедно в купа 10 минути преди сервиране.

Плодове: Ябълков щрудел

А кой би пропуснал десерта? Особено когато той изглежда толкова добре и е невероятно вкусен, вижте рецептата за коледен ябълкоб щрудел и изненадайте ваши близки.

СЪСТАВКИ:
3 1/2 ч. обелени ябълки
1 1/2 ч.л. смляна канела
Кора от 1/2 лимон
1/2 ч. захар
Щипка сол
1/2 ч. стафиди
1 в. галета
1/2 c. (1 пръчка) масло, разтопено, плюс още за намазване
15 листа тесто
Пудра захар, по желание

ИНСТРУКЦИИ:
Загрейте фурната до 350° и застелете тава за печене с оризова хартия. В голяма купа разбъркайте ябълки, канела, лимонова кора, захар, сол и стафиди. Върху тавата поставете един лист тесто и намажете с разтопено масло. След това вземето два листа, намажете ги с масло и нанесете сместа от ябълки в единия край, оставяйки достатъчно място за да може да навиете кората. Поставяте навитото на руло лист в средата на тавата. Всяко следващо руло го поставяте до предишното в тавата, следвайки формата. И така до запълване на тавата, след което може да поставите по собствено желание последен слой красиви кори за вид. Печете до златисто кафяво, около 35 минути. Оставете да изстине до стайна температура, след което поръсете с пудра захар и канела преди сервиране.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!