Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

9 от най-добрите идеи за интериорен дизайн на малък апартамент, с които да изглежда по-голям

Зарина Василева 09 ноември 2020 в 10:34 12900 0

Когато влезете в малък апартамент, той не трябва да създава усещане за тясно и претрупано пространство. С помощта на интелигентно използване на материали, цветове и работата с пропорциите е напълно възможно да се създаде уютния дом, за който мечтаете.

С помощта на дизайнера на Моми Студио Антония Саранеделчева, ще споделим с вас няколко лесни трика за правилно проектиране и реализиране на интериорния дизайн на малък апартамент, с които можете да заблудите окото, че пространството е по-голямо отколкото всъщност е.


Най-добрите 9 съвета за интериорен дизайн за малки апартаменти

Светли цветове

Едно от задължителните неща, които трябва да имате предвид, когато правите проект за интериорен дизайн на малък апартамент е цвета на стените. По-светлите пастелни и неутрални цветове са изключително подходящи за малките пространства, тъй като създават усещане за простор.

Изберете мебели за пространството

Ако размерът на пространството, с което работите, е ограничен, ще трябва да мислите нестандартно, когато става въпрос за обзавеждане и за избор на мебели, които да се вписват добре в по-малко пространство. Ако не можете да поставите традиционен диван, без да заемете например цялата стая, тогава вместо това изберете два меки фотьойла.
Ако нямате място за традиционна масичка за кафе, изберете алтернативна, която е едновременно и ракла за съхранение.

Използвайте кръгла маса

Ако искате трапезна маса за хранене, но сте ограничени в пространството, изберат кръгла със среден крак, така около нея можете да наредите повече столове. Липсата на ъгли я прави много по практична откъм заемане на пространство и функционалност. Правоъгълната маса заема много повече площ от стаята за това категорично не се препоръчва за малки помещения.

Поддържайте прозорците леки и проветриви

Когато се опитвате да създадете илюзия за повече пространство, запазването на нещата леки и ефирни е от ключово значение, така че когато става въпрос за дизайна на прозорците, по-малкото е повече. Избягвайте тежки дървени корнизи и дългите тъмни завеси.
По-леките щори, които могат да се навиват през деня, ще гарантират, че естествената светлина свободно ще влиза в апартамента през деня, което ще го направи по-голям и по-ярък.
Избягвайте да поставяте мебели пред прозорците, които след това блокират гледката и светлината. Тук е важно да отбележим, че всичко е свързано с внимателно планиране и разпределение на мебелите, за да се създаде илюзията за повече пространство и да се избегне усещането за претрупаност.

Използвайте огледала, за да отразявате светлината и пространството

Друг хитър начин за създаване на илюзия за повече пространство е използването на огледала на ключови места, за отразяване на светлината и добавяне на допълнително измерение към ключовите стени в апартамента.

Заложете на една настилка в целия апартамент

Според много специалисти особено при малките апартаменти с отворен план, ако се придържате към един и същи материал и цвят на подовата настилка в целия апартамент, това създава усещане за по-голям простор. Ако искате малко топлина можете да използвате килими.
Имайте предвид, че избора на различни цветове подови настилки могат да разделят апартамента, което ще го направи по-затворен и малък.

Осветление

Когато избирате вашето осветление, заложете на декоративни осветителни тела за осветяване на стаите, без да изразходвате ценно пространство. Налични са много дизайни и опции, които безпроблемно ще се впишат във всякакъв тип интериорен дизайн.
Заложете на стенни осветителни тела, а не на подови или висящи таванни, които взимат от пространството в стаята.

Сменете вратите

Когато обмисляте интериорния дизайн на малък апартамент можете да разгледате смяната на вратите, тъй като те се нуждаят от място за отваряне и затваряне и могат да заемат място. Вместо това помислете за плъзгащи се врати или дали изобщо имате нужда от врати.

Използвайте качествени материали

Когато планирате дизайна на стаи като кухнята и банята, тъй като пространствата са малки, можете да похарчите повече за качествени материали, като плочките и работните плотове, за да създадете усещане за истински луксозен външен вид.

Заключение

Това, че вашия апартамент е малък не трябва да ви ограничава, особено когато говорим за интериорния дизайн и начина, по който използвате стаите. Възползвайте се от всяка възможност да накарате пространството да работи за вас и помислете за интелигентно използване на цвят и дизайн, за да създадете илюзията за по-голям апартамент.

Помислете само, след като не се налага да купувате толкова много материали и мебели, можете да си позволите да изберете по-скъпи неща и да си създадете поръчково, луксозно и ефирно пространство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!