Животът в Бисер се нормализира месец след трагедията

Юлиан Христов 05 март 2012 в 15:35 1537 0

Залятото село Бисер. Снимка: МО
Залятото село Бисер. Снимка: МО

Точно месец след трагедията в харманлийското село Бисер, при която загинаха 11 души, животът започва да влиза в нормалния си ритъм.

Възстановени са доставките на хранителни стоки за магазините, навсякъде има ток и вода, обясни пред OFFNews.bg кметът на селото Златка Вълкова.

Улиците все още не са ремонтирани, тъй като се мисли за изготвянето на проекти за изграждане на канализационна система. За ремонта не се бърза и заради постоянния трафик от тежки машини – булдозери и камиони, които и днес продължават да изнасят останките от разрушенията.

Всички жители на селото имат покрив над главата си – някои са настанени при роднини или приятели, за други са осигурени шест фургона, в които те ще живеят докато бъдат построени нови жилища. В селото започна бутането на 50 стари къщи, които бяха засегнати най-силно от наводнението на 6 февруари.

„Някои от хората са притеснени и трудно преживяват факта, че събарят къщите им. Това са местата, в които повечето от тях са родени и израстнали. Това са къщите, които те сами са построили през годините“, коментира кметът на Бисер.

Въпреки това, все още не е ясно кой ще построи новите жилища на пострадалите. Предприемач е осигурил строителни материали – тухли и цемент. За да бъде решен въпросът със строителството на къщите, Златка Вълкова и областният управител на Хасково Ирена Узунова ще се срещнат през тази или следващата седмица с премиера Бойко Борисов. Тогава ще стане ясно дали правителството е готово да поеме разходите по строителството.

Кметът на селото сподели, че вече се мисли и за изработването на проект с евросредства за изграждането на канализационна система в селото и за подобряване на уличната мрежа в селото. Вероятно тази седмица ще започне работата и по укрепване на дигите и почистване на коритото на реката. Очаква се техниката, с която в момента се работи по укрепване на дигите на река Харманлийска, да се премести в средата на седмицата и в Бисер. От EVN пък обещали да опростят сметките за ток за февруари на хората, които са изгубили къщите си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови