Баба Тяна разплака България

Последна промяна на 27 февруари 2012 в 13:27 2230 2

Снимката, която разплака цяла България. Автор: Жоро Хаджиев
Снимката, която разплака цяла България. Автор: Жоро Хаджиев
86-годишната баба Тяна от с. Бисер разплака цяла България с преливащите си от мъка очи. Снимката, направена от модератора на OFFRoad-Bulgaria Жоро Хаджиев, обиколи не само личните профили на хиляди интернет потребители, но и десетки медии.
„До реката в наводненото село Бисер срещнах тази жена. Без да я заговарям, тя дойде при мен и заплака. Отиваше при доктора да вземе лекарства за дядото. Не плачеше заради наводнението, а заради целия си провален живот. - Кой ли не ни управлява, кой ли не ни обещава и все сме нямали пари за лекарства, а се убихме от работа! Кажи, момче, има ли оправия на тоя свят?! Не обичам да споделям сълзливи истории, но ми домиля за тази жена и ви питам, имате ли отговор на въпроса й, защото аз май нямам...“
Това пише Жоро Хаджиев при пускането на снимката, която стана Снимка на деня както в OFFRoad-Bulgaria, така и в OFFNews.bg.

Около 1000 души я споделиха само от неговия профил във Фейсбук, а в последствие тя беше използвана и за емблема на каузи и групи в социалната мрежа. Вестник „Новинар“ я публикува на първата си страница, а Жоро Хаджиев занесе въпросния брой на самата баба Тяна.

Ето и продължението на историята, дадено от фотографа във Фейсбук след повторното му посещение на възрастното семейство:

„Днес бях отново в село Бисер. Много мои приятели от Фейсбук помогнаха по един или друг начин на възрастното семейство! Специални благодарности на приятелката ми Ваня от САЩ, която изпрати следното съобщение: "Днес си купих поредната рокля,казвам го с доза срам: „Искам да изпратя нещо на баба Тяна за лекарства. Би ли ми съдействал?" Предавам на всички вас поздрави от баба Тяна, която отново не можа да сдържи сълзите си, но този път те бяха от радост!“
Макар историята да изглежда с щастлив край, Жоро казва в OFFRoad-Bulgaria, че хората от Бисер благодарят на Форума за безценната помощ, но отбелязва, че възгледите им не са особено оптимистични. „Много хора ме питаха тия дни къде е бабата от снимката, дали е добре, има ли нужда от помощ и т. н, затова отговарям. Баба Тяна е ОК в момента и си пие Джака в селската кръчма, благодарение на няколкото българи, живеещи в чужбина, които изпратиха помощи. Аз също се включих в каузата и онзи ден ходих при нея да й връча... каквото трябва. Баба Тяна пак се разплака, но този път в очите и имаше радост и умиление“, пише още Жоро във форума. Какъвто и да е краят на самата история обаче, хиляди българи си направиха изводите от тази една-единствена снимка. Някои си признаха, че са се разплакали безпомощно, други – че са се сетили за възрастните си близки, трети – че им е дожаляло за собственото им бъдеще, а четвърти намериха сили да вложат всичкия си оптимизъм в тълкуването на съдбата на баба Тяна и помощта, оказана на село Бисер от обикновените българи.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.03 2012 в 13:22

България се нуждае от подобни статий. Радвам се че баба Тяна е получила помощ и е имала възможност да се усмихне. И въпреки щасливия до някъде край той ще отмине, времените помощи ще се изчерпат и горката баба Тяна ще потъне в своето ежедневие и отново очите ще и са напълнени със сълзи. А как това би могло да се избегне и тази баба да изкара останалите и дни на този свят без тревога за утрешния си ден. Господа журналисти искаме такива човешко раздирателни новини, има и хора на този свят които искат да помогнат, но защо като образовани и можеби говорящи няколко езика не си свършвате работата така както се прави. Не искам да ви бъда наставник или учител, но на базата на моя житейски опит и наблюденията ми в САЩ (където живея от 1971) ето какво аз бих направил г-н Хаджиев. Труда които сте си направили ви прави чест не мислете че ви критикувам. Аз бих взел баба Тяна бих я завел в една банка и бих и помогнал да си отвори една банкова сметка с парите които са и изпратени. Банката би могла да и изпраща всеки месец чрез пощенски запис определената сума която тя би желала. А сега и за това което всички журналисти пропускате дали нарочно или не не ми е понятно. Публикуването на именно тази лична информация: Пълното име на баба Тяна, пощенски адрес-местожителство, банкова сметка за получаване на преводи, а дано има GSM та някой от нас трогнат в чужбина (загубили майките си) да и се обадим един или два пъти в месеца и да я попитаме как е. Ето това бих казъл е добре свършена работа на журналист. Българио и българи съотечественици трябва да се научим да живеем в настоящото време, да търсим, отстояваме и искаме това което ни се полага, но по начина по които света в днешно време го изисква. С половин свършена работа до никъде не се стига , а и на света му е много трудно да ни разбере и помогне ако си я караме по нашенски. Адаш (Жоро) ако направиш това което казвам за баба Тяна, аз лично ще се помъча да захранвам сметката и с толкова колкото ми е възможно. А ето и моите лични координати: George Vishegonov, georgevishegonov@yahoo.com, надявам се че ще ми простиш критиката и натоварването с излишната работа. Когато успееш тогава. С уважение, Георги Вишегонов

28.02 2012 в 20:21

Поклон пред таланта на г-н Хаджиев и силата на баба Тяна!

Поклон и пред Вас, колеги Журналисти, за статията!