Quantcast

Западните медии за розовите войници

Последна промяна на 22 август 2013 в 11:14 9760 44

Наш читател държи днешния брой на най-четеният чешки вестник

"Гардиън", "Асошиейтед прес", "Хъфингтън поуст", "Скай Нюз" и "Ен Би Си Нюз" са само малка част от големите световни медии, които отразиха боядисването на паметника на Съветската армия в розово, чрез който инициаторите се извиниха от името на България за нахлуването в Чехословакия в нощта на 20 срещу 21 август 1968 г.

Тази сутрин най-четеният чешки всекидневник "Dnes" беше поставил на първа страница темата на вчерашния ден за порозовелите войници в центъра на София.

"Някои българи се извиняват за инвазията в Чехословакия", пише "Уол Стрийт Джърнъл". "Българите съжаляват, поне някои артисти така смятат", започва статията си изданието.

"България се извинява за инвазията в Чехословакия! Паметникът на Съветската армия порозвя" пише чешкият информационен сайт blesk.cz.

Британският "Хъфингтън поуст" информира: "Под фигурите на съветските войници, боядисани в розово през нощта от неизвестен артист, може да се прочете: "България се извинява".

Паметникът на червената армия в центъра на София от години разделя русофилите и анти-комунистите в България, които искат паметникът да бъде преместен, коментира "Скай Нюз".

Споделянията в социалните мрежи на статиите от цял свят са хиляди. Потребители във Фейсбук, Туитър, Гугъл +, ИнШеър, LinkedIn са видели розовите войници.

Коментарите под материалите за боядисания паметник обаче са далеч по интересни от информацията, която големите западни медии изнасят.

"Трябва да се извинят, че все още имат паметник свързан със Съветския съюз в града си", е един от коментарите под текста на "Уол Стрийт Джърнъл".

"Джордж не прощава на шибаните болшевики", пише потребител на чешкия zpravy.ihned.cz

Британски коментатори пък успяха да обърнат темата за розовия паметник в любимата за Острова тема за очакваните вълни от емигрантите от януари 2014 г.: "Българите са толкова отвратени от държавата си, че през януари ще ни налазят" пише потребител на "Хъфингтън поуст".

Това мнение получава отговор, че "британците са тези, които бягат в България и искат да се отърват от дъждовния остров".

Коментар в Туитър на Gretka Minarsch благодари на българите за това дело. "Чехите сме благодарни за това извинение. Беше важно да го разберем".

Вчера сутринта паметникът на Съветската армия осъмна боядисан в розово с посланието "България се извинява" написан на български и чешки език. На 21 август се навършиха 45 години от инвазията в Чехословакия.  

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.08 2013 в 22:33

Педали са тия дето коленичат и се унижават пред чужденците.
Разпозна ли се в картинката, Радикал?

23.08 2013 в 08:25

а кой е смазал нацистката военна машина? вторият фронт ли? онзи дето чърчил и рузвелт обещават и откриват с две години закъснение?

22.08 2013 в 22:23

По повод боядисания паметник на Съветската Армия ,проф.Драгомир Драганов каза истината по телевизията,но хората са толкова зомбирани,че не е чуха и не разбраха.Професора каза,че на времето руснаците са се спогодили със западняците каква да е съдбата на народите за които са се разпоредили да бъдат окупирани от СССР.Ако човек анализира тази истина,която е знаят само "комунистите" и западняците,първо истинските комунисти ще трябва да си направят харакири,а борците против "комунизма",перманентно са били предавани от западняците,до деня в който се реши да ликвидират "комунистическия" лагер,като покрият престъпленията извършени в него за които излиза че са отговорни те.Така проф.Драганов посочи и кои са кукловодите и кой се разпорежда какви да са резултатите от изборите и кой контролира парите и властта в България.Накрая последен ще се "смее" Царя,защото явно и той знае кой кой е.

22.08 2013 в 21:23

А да си чул една руска пушка да е гръмнала на наша територия, като съюзници на фашистка Германия, докато англичани и американци бомбардираха почти всички по- големи градове със стратегически обекти

22.08 2013 в 21:17

Ти в кой век живееш бе олигофрен, на кого се заканваш бе плазмодий насран!!!Я си стой там в дупката и си пии редовно хапчетата!!

22.08 2013 в 21:08

Да вярно е изпуснал съм един ред, но въпреки това ти не си прав, защото САЩ обявява война на Германия на 08.12.41 г., а България на САЩ след 5 дни, докато рафинериите в Плоещ са бомбардирани едва 1943 г. Е, аз няма да те обиждам...

22.08 2013 в 20:52

Каалинке, кои са тия кафявите бе, моме? Да не викаш така на гермаааааанците случайно? Питам, щото ония с кафявите ризи ги изтепаа у нощта на дългите ножове, та останаа само черни и сиви. Та и тиа и ониа останаа ЧЕРВЕНИ - виж им знамената, тъпачко. Седни да четеш нещо, не цапай в фейсбука. Аман от червени калинки.

22.08 2013 в 20:41

Ти май си пропуснал първи клас? Обикновено там учителите създават навици у учениците да четат целия текст. Нима не видя, че съм го написал? България обявява война на САЩ и Англия. Но преди това унищожава много техни бомбардировачи, без да е обявила война.

22.08 2013 в 20:36

Техният паметник е на земята на посолството им, не е в центъра на София!

22.08 2013 в 18:13

абе овца какъв герб ти се привижда? Плащат ти май от партийна централа