Протест в розово пред паметника и чешкото посолство

OFFNews 21 август 2013 в 21:30 6037 19

Розовият танк пред посолствата на Чехия и Словакия.
Розовият танк пред посолствата на Чехия и Словакия.

В тон с извинителната "премяна" на Паметника на Съветската армия в столицата, протестът тази вечер бе решен в розов дрескод. Демонстрантите почетоха жертвите на Паражката пролет. 

Много от протестиращите срещу кабинета на Пламен Орешарски бяха дошли на площада облечени в розови дрехи, солидаризирайки се с извинението, което неизвестни автори поднесоха на чешкия народ тази сутрин. 

Както е известно, в розово бе боядисана една от скулпторните групи от Паметника на съветската армия, а отдолу със спрей на български и чешки бе изписано България се извинява. Днес се навършват 45 години от инвазията на войските на Варшавския договор, с които е потушена Пражката пролет от 1968 г. България участва в тази срамна акция с два полка.

Повод за избирането на този цвят е боядисването на съветския танк-паметник Т-34 в Прага в розово от провокативния чешки творец Давид Черни.

След като се събраха пред Министерски съвет, демонстрантите минаха зад парламента и продължиха към посолствата на Чехия и Словакия. Пред тях те почетоха жертвите от  инвазията на войските на Варшавския договор с минута мълчание. Изправяйки се, протестиращите скандираха "Извинявайте". Вечерната им обиколка завърши пред Паметника на Съветската армия, който бе огласян с викове "Демонтаж" и "Окупатори".  Сред акцентите на вечерта бе шперплатовият автобус, който също бе боядисан и маскиран като танк. 69-ия протест завърши около 21.30 ч. без никакви инциденти. 

 Хронология на събитията:

21.30 ч. - София - групата с автобуса тръгва по "Аксаков" към парламемнта, а двайсетина души остават около паметника 

21.20 ч. - София - около паметника са останали около 50 души. По-голямата част от протестиращите се разотидоха

Протестиращите пред боядисаните фигури. Снимка: Константин Павлов

21.10 ч. - София - хората заобикалят паметника и скандират "Демонтаж" и "Окупатори"

21.05 ч. - София - протестиращите се качват по стълбите на Паметника на Съветската армия

Снимка: Константин Павлов

 

Снимка: Константин Павлов

21.00 ч. - София - След Ректората, хората завиха към "Орлов мост", а след това тръгнаха към Паметника на Съветската армия.

Снимка: Константин Павлов

20.55 ч. - София - шествието завива по бул. "Васил Левски"

20.50 ч. - София - протестиращите са на бул. "Янко Сакъзов" и ул. "Панайот Волов", където се намират двете посолства. Хората се изправиха, скандирайки "Ивинявайте". Шествието продължава надолу, свива по ул. "Кракра" и "Оборище" и се връща към парламента.

Снимка: Симона Костадинова

20.44 ч. - София - хората първо ръкопляскат, а след това коленичат пред посолството на Чехия за минутата мълчание.

20.40 ч. - София - Протестиращите вече са на Паметника Левски. Те тръгват към посолствата на Чехия и Словакия, където с минута мълчание ще отбележат годишнината от потушаването на Пражката пролет. Минутата мълчание ще е за загиналите при навлизането на танковете на страните от Варшавския договор в Прага на 21 август 1968 г.

Снимка: Константин Павлов

20.30 ч. - София - полицията не пуска протестиращите да минат зад парламента и те тръгват към ул "Оборище".

20.25 ч. - София - шествието е пресрещнато от шпертплатовия автобус, който е боядисан в розово и е "снабден" с танкови вериги. Хората свиват по ул "Париж" и тръгват към катедралата "Св. Александър Невски"

Снимка: Константин Павлов

20.15 ч. - София - шествието тръгва към парламента. В първите редици, зад групата с барабаните, хората носят три транспаранта, на които пише: "Свобода или СССР", "Вдигайте си чуковете и сърповете" и традиционния "България каза: Орешарски, върви си!"

20.00 ч. - София - демонстрантите скандират "Мафия" и "Оставка". Много от тях са облечени в розово.  

19.45 ч. - София -  протестиращите се събират на площад "Независимост"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!