Протест в розово пред паметника и чешкото посолство

Последна промяна на 21 август 2013 в 21:30 5295 19

Розовият танк пред посолствата на Чехия и Словакия.
Розовият танк пред посолствата на Чехия и Словакия.

В тон с извинителната "премяна" на Паметника на Съветската армия в столицата, протестът тази вечер бе решен в розов дрескод. Демонстрантите почетоха жертвите на Паражката пролет. 

Много от протестиращите срещу кабинета на Пламен Орешарски бяха дошли на площада облечени в розови дрехи, солидаризирайки се с извинението, което неизвестни автори поднесоха на чешкия народ тази сутрин. 

Както е известно, в розово бе боядисана една от скулпторните групи от Паметника на съветската армия, а отдолу със спрей на български и чешки бе изписано България се извинява. Днес се навършват 45 години от инвазията на войските на Варшавския договор, с които е потушена Пражката пролет от 1968 г. България участва в тази срамна акция с два полка.

Повод за избирането на този цвят е боядисването на съветския танк-паметник Т-34 в Прага в розово от провокативния чешки творец Давид Черни.

След като се събраха пред Министерски съвет, демонстрантите минаха зад парламента и продължиха към посолствата на Чехия и Словакия. Пред тях те почетоха жертвите от  инвазията на войските на Варшавския договор с минута мълчание. Изправяйки се, протестиращите скандираха "Извинявайте". Вечерната им обиколка завърши пред Паметника на Съветската армия, който бе огласян с викове "Демонтаж" и "Окупатори".  Сред акцентите на вечерта бе шперплатовият автобус, който също бе боядисан и маскиран като танк. 69-ия протест завърши около 21.30 ч. без никакви инциденти. 

 Хронология на събитията:

21.30 ч. - София - групата с автобуса тръгва по "Аксаков" към парламемнта, а двайсетина души остават около паметника 

21.20 ч. - София - около паметника са останали около 50 души. По-голямата част от протестиращите се разотидоха

Протестиращите пред боядисаните фигури. Снимка: Константин Павлов

21.10 ч. - София - хората заобикалят паметника и скандират "Демонтаж" и "Окупатори"

21.05 ч. - София - протестиращите се качват по стълбите на Паметника на Съветската армия

Снимка: Константин Павлов

 

Снимка: Константин Павлов

21.00 ч. - София - След Ректората, хората завиха към "Орлов мост", а след това тръгнаха към Паметника на Съветската армия.

Снимка: Константин Павлов

20.55 ч. - София - шествието завива по бул. "Васил Левски"

20.50 ч. - София - протестиращите са на бул. "Янко Сакъзов" и ул. "Панайот Волов", където се намират двете посолства. Хората се изправиха, скандирайки "Ивинявайте". Шествието продължава надолу, свива по ул. "Кракра" и "Оборище" и се връща към парламента.

Снимка: Симона Костадинова

20.44 ч. - София - хората първо ръкопляскат, а след това коленичат пред посолството на Чехия за минутата мълчание.

20.40 ч. - София - Протестиращите вече са на Паметника Левски. Те тръгват към посолствата на Чехия и Словакия, където с минута мълчание ще отбележат годишнината от потушаването на Пражката пролет. Минутата мълчание ще е за загиналите при навлизането на танковете на страните от Варшавския договор в Прага на 21 август 1968 г.

Снимка: Константин Павлов

20.30 ч. - София - полицията не пуска протестиращите да минат зад парламента и те тръгват към ул "Оборище".

20.25 ч. - София - шествието е пресрещнато от шпертплатовия автобус, който е боядисан в розово и е "снабден" с танкови вериги. Хората свиват по ул "Париж" и тръгват към катедралата "Св. Александър Невски"

Снимка: Константин Павлов

20.15 ч. - София - шествието тръгва към парламента. В първите редици, зад групата с барабаните, хората носят три транспаранта, на които пише: "Свобода или СССР", "Вдигайте си чуковете и сърповете" и традиционния "България каза: Орешарски, върви си!"

20.00 ч. - София - демонстрантите скандират "Мафия" и "Оставка". Много от тях са облечени в розово.  

19.45 ч. - София -  протестиращите се събират на площад "Независимост"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.08 2013 в 15:26

СВИДЕТЕЛ КАЗА: Убийци са тези, които изпратиха българските войничета, които бяха на редовна служба в армията, без да им казват къде и защо, да защитават интересите на СССР в една сувернна държава като Чехословакия. Това го смятаха за интернационализъм в действие. Вижда се, че още има хора в България, които не го разбират. Защо защитаваш убийците?

22.08 2013 в 14:23

Та кво кайш ,Коректор. Да бутнеме и джамиите , защото...Не е това начинът! Правилният начин е - всяка жаба да си знае гьола , да се знае и отстоява българското. А сега какво е? По-зле от орел , рак и щука.Поздрави!

22.08 2013 в 11:19

Имам един въпрос към всичките противници на паметника на Съветската армия.
Какво е вашето отношение към паметника на американските пилоти бомбардировачи. Питам, зашото една съветска бомба или снаряд нае са паднали не само над София, ами и над България, а голяма част от обичната ви столица е била изравнена от братята ви ХАМЕРИКАНЦИ и БРИТАНИ и не само столицата ви, но и много други градове и части на България. Ако последното не ви е известно, питайте знаещите.

Също много ми е интересно, колко от тези КРЕСЛЬОВЦИ и ЛИГЛЬОВЦИ т.е. протестантите де са били родени преди 68-а година и са могли да рзасъждават с главите си тогава.
Та ,че акъли от пикльовци с жълто по муцуните не са умесни.

22.08 2013 в 09:37

Време е позорният паметник да бъде преместен в музея. Някаква редукция е необходима, а не да се "размахва шпагин" над главиде на българите. Там трябва да се издига български паметник. Нима нямаме Симеон Велики и десетки големи наши владетели. Ботев, Левски Миткалото дори са стотици пъти по достойни от съветския окупатор.

22.08 2013 в 02:24

А, на вас от хитлерюгенд ви е простено. Намерил се оценител на платеността на сайтовете. За тебе съм сигурен че пишеш безплатно - никой не плаща на хунвейбините, те сами по убеждение бесят бащите си.

22.08 2013 в 02:12

Ми, не са били войски, вярно. Само 68-и и 49-ти полкове. Едни парашутисти, и едни кашици. Да се чудиш и маеш кой кого и как да пази. Не дай боже нещо наистина - един няма да остане жив. Живи няма да се дадат, ама няма и да останат. Че даже БТРите тогава са били 60П. Гъзарски кабриолети, само дето чехкинчетата са си били у тях, а не на плажа в Балкантурист. Отгоре има един брезентов гюрук, и както някой изтърве от втория етаж граната в тая парцалена торбичка - така всичките са в рая завинаги. Хубаво че ония са тъпанари и не стават, та и наште не са пострадали много.

22.08 2013 в 01:12

А знаеш ли как и защо Прага не е била изгорена и избита, антикомунистическо хитлеристче?
За колко време днеска можеш да стигнеш от Берлин до Прага? Как?
За руснаците войната е била свършила, Прага е била място, където има хулигани, и толкова. Работа за милицията. Само че за да не я затрият немците, са хвърлили цялата Втора танкова армия на Рибалко през всичките 200 километра мини, засади, безпътица, и са спасили града, който е произвеждал оръдия, танкове и самолети, които са сривали техните градове. Понеже красив, и понеже там е имало много цивилни.
В днешните танкове, без бой, и по шосето, кемафите отслабват с пет кила за 100 километра. А тогава, и в ония? Не са те питали тебе за демокрастията, и ти нямаш право да ги съдиш.

22.08 2013 в 00:56

Не го забравям миличък, не го забравям.Даже мога да ти разкажа някои неща за това, как ЧЕЗ се държи с клиентите си в Чехия.Никога не би допуснал, че такова нещо е възможно в европейска държава.Но все пак - казваш, политици подкрепят ЧЕЗ - да, така е, а кой им е дал власт на тези политици?Правилно, народът, чрез избори.Да не забравяме, че там е демокрация.Или поне прилича на демокрация.Така че и обикновените хора носят отговорност за това.Но да речем, че все пак трябва да разграничим "мелезите" от обикновените хора.Тогава пък изниква въпроса защо извиненията не са пред тях, а пред посолството, в което седи пратеник точно на тези "мелези"?

22.08 2013 в 00:52

Ти па за кво се извиняваш? Че правиш много мощни свирки, или че си ги направил мощно накриво?
Каквото и да е било - там са загинали български войници. Що не се извиниш на майките ми, ами хвалиш убийците им?
А ако утре стане нещо с тебе, хубаво ли ще е тълпата да се разкрещи в интернета, да мине да се изпикае на твоя гроб, и после да иде да изчука и пребие майка ти?

22.08 2013 в 00:43

Че не знаеш как се пише "съветски" е въпрос на хамериканското ти убразувание.
А виж когато говориш за агресия, си спомни къде са били войските на НАТО по същото време, с какво се е занимавал някой си 701-и батальон на Бундесвера, и къде, и с какво оръжие са били тия хора няколко години преди това.
Така че целувайте паметниците на тия войници че не са изтърбушили всичко заради изгорените си села, и не се правете на нови хитлерчета. Че пак може да стане беля.
 
X