Рестарт на "Белене" в скрития управленски план на Орешарски

03 август 2013 в 10:06 4794 22

Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС
Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС

До 31 декември правителството да подготви анализ на технико-икономическите характеристики на проекта за втора атомна централа и неговата финансова структура. Това е точка от плана за управление на премиера Пламен Орешарски. Той бе приет от Министерския съвет, но не бе представен публично пред депутатите вчера, както бе планирано, с обяснението, че това ще стане след ваканцията на НС.

В цялостната управленска програма на правителството никъде не се споменава конкретно възобновяване на работата по проекта "Белене", отбелязва в. "Труд", който в днешния си брой описва съдържанието на плана с мерки до края на 2013 г. От него става ясно също, че ще се водят преговори с "Росатом" за решаване на проблемите на проекта.

Два кардинално различни управленски плана е представил обаче премиерът Орешарски пред БСП и пред ДПС, пише още "Труд".

В петък той представи на "Позитано" 20 презентация на управленската програма, в която бе записано "рестартиране на проекта" за втора атомна централа "с ясна финансова структура" и "при потвърждаване на технико-икономическите характеристики".

Вчера на закритата си среща с коалиционния партньор ДПС в изложението на Орешарски обаче не е фигурирал рестарт на АЕЦ "Белене".

"Няма текст за рестарт на АЕЦ "Белене". Няма такъв израз", категоричен бе лидерът на движението Лютви Местан пред журналисти и даде да се разбере, че ДПС има много резерви към евентуален строеж на нова атомна централа у нас.

В плана, включващ 165 задачи за изпълнение до края на годината, е записано още "възстановяване на "извънщатния служител" на МВР" със срок - 31 декември 2013 г. Това бе анонсирано от вътрешния министър Цветлин Йовчев при представянето на проекта за нов Закон за МВР.

До 31 октомври трябва да се осъществи сливане на ГДБОП и ДАНС.

Планирано е намаляване на броя на разрешителните режими и такси на два етапа - до 31 август (24 режима) и до 30 септември (30 режима).

В плана не е заложен ръст на минималната заплата до декември.

Връщането на швейцарското правило при индексацията на пенсиите е оставено за 2014 г.

В плановете на правителството влиза въвеждането на държавен стандарт за преподавателски труд. За него обаче не е фиксирана дата в плана. Стандартът ще се отнася до базовата и надграждащата квалификация, качеството на труда, заплащането и възможностите за кариерно развитие за учителите.

В дългосрочната управленска програма са предвидени и мерки за развитие на науката и спорта. Засега е разписан срок само за една от мерките - до ноември трябва да се предприемат действия за спешен ремонт на Зимния дворец в София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!