Служебният кабинет хвърлил 2 млн. евро за "Белене"

Юлиан Христов 30 юни 2013 в 13:54 2836 6

Драгомир Стойнев. Снимка: Министерски съвет
Драгомир Стойнев. Снимка: Министерски съвет

Служебният кабинет е сключил договор за надзор на строителство на АЕЦ "Белене" на стойност 2 млн. евро.

Това каза на извънредна пресконференция днес енергийният министър Драгомир Стойнев. 

Договорът е сключен при положение, че строителството на електроцентралата е замразено. Министър Стойнев е възложил проверка на договора.

Той изнесе и данни за състоянието на енергийния сектор, от които става ясно, че Националната електрическа компания (НЕК) се намира в критично финансово състояние, като задълженията на дружеството са в размер на 1,9 млрд. лв. Задълженията са както следва: БЕХ – 755 млн.лв., АЕЦ Козлодуй – 320 млн.лв., Контур Глобал ТЕЦ3 – 115 млн.лв., АЕS ТЕЦ1 – 115 млн.лв., Топлофикационни дружества – 60 млн.лв., Заводски централи – 40 млн.лв., ВЕИ производители – 110 млн.лв., Доставки и услуги – 60 млн.лв. и други.

Стойнев иска Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да се заеме с добавка при калкулирането на цената на електроенергията, която е включена по време на министъра на икономиката и енергетиката от правителството на ГЕРБ Трайчо Трайков. Според нея всеки потребител на средно и ниско напрежение плаща добавка на база достъп, а не на база това, което реално е потребил. „Ще настоявам за отговори и ще назнача проверки по надлежния ред”, каза Драгомир Стойнев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови