Втори протест срещу решението за Пирин

21 февруари 2013 в 17:56 3269 1

Сцена от последните екопротести. Снимка:Сергей Антонов
Сцена от последните екопротести. Снимка:Сергей Антонов

Втори протест срещу решението за разширяване на ски зона Банско в парк "Пирин" ще започне днес в 18.30 пред Министерския съвет в София. Протестът под наслов "Пирин е в опасност!", а мястото му е неслучайно, защото след като експертният съвет на екоминистерството гласува решението, предстои то да бъде внесено от екоминистъра в оставка Нона Караджова за гласуване в Министерския съвет.

"В последните си работни дни Министерството на околната среда и водите може да довърши процедурата за промяна на плана за управление на Национален парк Пирин и да я вкара в Министерски съвет. Решението може да се гласува, както от все още действащото правителство, така и от служебен кабинет", се казва във Фейсбук групата за събитието.

"С решението от 19 февруари 2013 г. се узаконяват незаконните съоръжения, защото те бяха построени в зоната за туризъм. Сега там строежите вече стават допустими", пишат още организаторите. Действително, във вторник на заседанието на експертния съвет на екоминистерството бе решено да се допусне ски строителството в туристическата зона (2.5 % от територията на парка).

"В момента заграбването на Национален парк Пирин може и да изглежда като бутиков проблем. Обаче не е. Начинът, по който се случиха нещата в Банско в последните 13 години - строителството в национален парк, Натура 2000 място и обект на световното природно наследство на ЮНЕСКО, с погазването на законите, в интерес на един олигарх и на монопола в планината, всъщност е символ на всичко онова, което България не иска и не трябва да бъде".

Около 1000 души са заявили в социалната мрежа, че ще се включат в протеста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови