Вежди обеща близо милион за археологията по морето

10 август 2012 в 18:42 1435 0

Вежди Рашидов сред разкопки. Снимка: БГНЕС
Вежди Рашидов сред разкопки. Снимка: БГНЕС

След като в средата на седмицата министърът на културата Вежди Рашидов се порадва на археологическите разкопки в центъра на София, които излязоха при копането за метрото, днес той се премести в Созопол и обеща 910 хил. лв. за проучване на археологически обекти по черноморското ни крайбрежие от правителството.

Най-много - общо 325 хиляди лева от средствата, са предназначени за разкопките в Созопол, уточни той.

Рашидов посети обекта до църквата и крепостната стена в морския град, както и остров Свети Кирик, където по план ще се строи национален паметник на археологията, който ще е туристическа атракция.

 „Тук вечер като се погледне оттатък, това да свети в едни прожектори, тук песни да се чуват, арт кафенца, арт ресторантчета...”, разказа Вежди.

„Тук е единственият запазен квартал на гръцка колония на територията на България от архаичната епоха”, обясни Кръстина Панайотова, археолог и ръководител на разкопките на осторова Свети Кирик.

Известно е, че около острова, край нос Акра и Несебър, под водата се намират потопени древни квартали. Предполага се, че там може да е потънал корабът „Черният принц”, превозващ съкровища и златни гвинеи.

„Надявам се да е край нашия бряг, защото, преди да замине за Крим, е трябвало да посети Созопол и Варна и да остави на тукашните гарнизони пари, но не е пристигнал”, коментира шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров, който е от Созопол и след изкъсо всички археологически открития в района.

Отпуснатите пари за подводна археология са 300 хил. лв., уточни Рашидов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови