Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Разкопките на Вежди без стъклени парапети заради КЗК

Вероника Шербанова 10 август 2012 в 13:10 2909 1

Вежди Рашидов. Снимка: БГНЕС
Вежди Рашидов. Снимка: БГНЕС

Археологическите разкопки остават без стъклени парапети, след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) спря обществената поръчка за доставка на музейни витрини, постаменти и модули за аранжиране на музейни експонати на Министерството на културата. 

КЗК отмени решението на министерството за класиране на участниците за изпълнител на обществената поръчка. Според комисията избраното за изпълнител дружество  „Трейд импорт" ДЗЗД не отговаря на изискванията на възложителя. В момента на подаването на офертите фирмата не е разполагала с необходимото разрешение за доставка, монтаж и сервиз на наклонен асансьор. 

Оказало се също така, че избраният участник не е представил удостоверение от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, както се изисква съгласно Закона за техническите изисквания към продуктите.

Заради решението на КЗК процедурата е върната и предстои ново класиране на участниците.

Решението засяга и проекта за консервация и експониране на археологически разкопки на метростанция 8 - срещу ЦУМ.

По думите на министъра на културата Вежди Рашидов разкопките там трябваше да са оградени със стъклени парапети, за да могат минувачите да следят работата на археолозите след отварянето на площада до ЦУМ. 

Само преди дни Рашидов заяви, че се надява по този начин да привличаме повече туристи в София и държавата да започне да печели от културен туризъм. 

На станцията на метрото до ЦУМ също ще бъдат изложени различни археологически находки, като според плана те трябва да се намират под стъклени прегради. В подлеза до Халите също има разкопките, които също трябваше да бъдат оградени със стъклен парапет.

Явно няма да успеем да се похвалим с интересната идея и пред председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, който ще присъства на официалното откриване на новата отсечка на софийското метро и на археологическите нива под пл. „Независимост“ и под бул. „Княгиня Мария Луиза“.   

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews