Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ВАС "реши" случая с правомощията на Марин

Юлиан Христов 29 февруари 2012 в 18:59 2052 1

Правосъдие
Правосъдие

Със свое решение от днес тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отказа да сезира Конституционния съд (КС) за липсата на указ на президента Георги Първанов, с който той упълномощава вицепрезидента си Ангел Марин да издава българско гражданство и да помилва.

В началото на месеца председателят на ВАС Георги Колев каза, че вероятно ще бъде отправено подобно питане. До там се стигна след като адвокатите на руснака Константин Циганов поискаха да се обяви за нищожен указ на вицепрезидента Марин, с който той отнема българското гражданство на подзащитния им. Аргументът им е именно липсата на указ за втория мандат на вицепрезидента, с който той е упълномощен да "дава и възстановява българско гражданство и освобождава и лишава от него".

С днешното си решение ВАС заявява, че Марин е упълномощен да дава българско гражданство през 2002 година, а указът на президента Първанов няма срок на действие. При решенията си за даване или отнемане на гражданство Марин се е позовавал именно на указа от 2002 година. Съдът е приел, че Марин е имал необходимите правомощия да отмени натурализацията на Константин Циганов.

Въпреки днешното решение на съда обаче, казусът с помилванията на Марин подлежи на съдебен контрол, ако за това бъде сезиран Конституционният съд.

В случая с натурализацията на Циганов обаче, това не е от значение, защото в Закона за българското гражданство не се предвижда възможност за оспорване на акта на президента, респективно – вицепрезидента. В случая с искането на адвокатите на Циганов оспорването на указа за отнемане на натурализацията е недопустимо, защото законът не предвижда право на заинтересованите граждани, на които е отменена натурализацията, да обжалват този акт.

Константин Циганов е сочен за кръстник на една от най-сериозните руски престъпни групировки от близкото минало „Уралмаш“. Името на Циганов стана популярно в края на миналата година, когато се появиха негови снимки с премиера Бойко Борисов от 2008 година. По това време той е бил обявен за издирване от Интерпол и от руските служби. Циганов е получил българско гражданство през 2001 г., а през 2011 г. е експулсиран, като е издадена заповед да не влиза в България за срок от 10 години.

През януари тази година на депутатско питане вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов каза, че премиерът не е имал официална среща с Циганов. По публикации в пресата става ясно, че двамата са се засекли на футболна среща.

В края на миналия месец вицепрезидентът Маргарита Попова съобщи, че Георги Първанов не е издал указ за втория си мандат, с който дава правомощия на вицепрезидента си Ангел Марин. Ако се окаже, че президентът Първанов не е издал такъв указ, това би бил много неприятен формален пропуск, коментира Попова. Информацията, с която разполагаме, гарантира, че президентът Първанов и вицепрезидентът Марин, както и техните юридически съветници и екипи, са били категорични, че не е имало нужда от издаване на нов указ за правомощията на вицепрезидента Ангел Марин, коментира на свой ред президентът Росен Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews