Сезират Конституционния съд за липсващия указ на Първанов

Юлиан Христов 02 февруари 2012 в 10:42 1589 0

Конституционен съд
Конституционен съд

Върховният административен съд (ВАС) смята да сезира Конституционния съд (КС) заради липсата на отделен указ, който да упълномощава Ангел Марин да помилва и да дава българско гражданство по време на втория му мандат.

Това каза днес пред журналисти председателят на ВАС Георги Колев преди заседанието на ВСС. Чакаме да получим официален отговор от президентството за липсата на такъв указ, за да се обърнем до КС, уточни Колев.

Вчера стана известно, че тричленен състав на ВАС е изискал от президенството указа на Георги Първанов, с който след встъпването си в длъжност за втори мандат, е упълномощил вицето си Ангел Марин да „дава и възстановява българско гражданство и освобождава и лишава от него“. Ако няма такъв указ, то съдът иска това да бъде изрично заявено в писмена форма.

Това е станало в хода на делото във ВАС по жалба на издирвания от Интерпол и руските спецслужби Константин Циганов. Циганов обжалва решение на Административен съд-София град, който е оставил без разглеждане жалбата му за обявяване на нищожността на указа на Марин от 12 март 2010 г., с който е отменена натурализацията му и е прекратено производството по делото.

За да реши делото ВАС смята, че трябва да се отговори на два въпроса - издаден ли е бил указ на президента Георги Първанов, с който е упълномощил вицепрезидента Ангел Марин да дава, възстановява, освобождава и лишава от българско гражданство. А ако не е бил издаден такъв указ, продължава ли се ex lege действието на указа от 21 януари 2002 г. и през втория мандат на същите президент и вицепрезидент.

Константин Циганов е сочен за кръстник на една от най-сериозните руски престъпни групировки от близкото минало „Уралмаш“. Името на Циганов стана популярно в края на миналата година, когато се появиха негови снимки с премиера Бойко Борисов от 2008 година. По това време той е бил обявен за издирване от Интерпол и от руските служби. Циганов е получил българско гражданство през 2001 г., а през 2011 г. е експулсиран, като е издадена заповед да не влиза в България за срок от 10 години.

През януари тази година на депутатско питане вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов каза, че премиерът не е имал официална среща с Циганов. По публикации в пресата става ясно, че двамата са се засекли на футболна среща.

В края на миналия месец вицепрезидентът Маргарита Попова съобщи, че Георги Първанов не е издал указ за втория си мандат, с който дава правомощия на вицепрезидента си Ангел Марин. Ако се окаже, че президентът Първанов не е издал такъв указ, това би бил много неприятен формален пропуск, коментира Попова. Информацията, с която разполагаме, гарантира, че президентът Първанов и вицепрезидентът Марин, както и техните юридически съветници и екипи, са били категорични, че не е имало нужда от издаване на нов указ за правомощията на вицепрезидента Ангел Марин, коментира на свой ред президентът Росен Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови