Турция затяга контрола над българските превозвачи от 1 юни

Последна промяна на 28 май 2013 в 11:16 1336 3

Камиони, Снимка: БГНЕС
Камиони, Снимка: БГНЕС

Турция ще продължи да прилага строги ограничения спрямо българските превозвачи от 1 юни. Вместо да бъде облекчен режима, турската страна ще въведе дори нови мерки срещу българските камиони.

Това стана ясно след осемчасови преговори в Истанбул между български и турски браншови организации.

От българска страна присъстваха представители на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата (АЕБТРИ) на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт. От страна на домакините присъстваха представители на браншовата организация UND, обединяваща синдикалните сдружения на превозвачите.

Според родните спедитори на срещата е станало ясно, че строгите мерки по границата са въведени по настояване именно на UND.

Подготвихме протокол, с който искахме да намерим някакви решения, да сближим позициите си, но те са категорични, че от 1 юни ще продължат рестриктивните мерки, като са записали, че дори ще има и нови. Става ясно, че всичко е по тяхно предложение. Министерството на транспорта е направило предложение до Митниците, от там е разпоредено на граничните пунктове и всичко е с цел – да се смачка конкурентоспособността на българските превозвачи”, обясни pred “Фокус“ Койчо Русев – член на Управителния съвет на АЕБТРИ.

Според него турските колеги не са показали никакво желание за решаване на проблемите между двете страни.

„Напротив, започват да ни заплашват, че ще има нови санкции. Имаме изготвен протокол, в който се посочва – каква е тяхната позиция, но ние не сме съгласни с това, което е записано в него. Ние искаме – спазване на международните конвенции, договори, спогодби. Нищо друго не искаме. Имаме документи от Париж, които тълкуват, че ние сме прави, те го виждат това, и въпреки всичко – създават и правят техни нормативи, които ги няма никъде, и те си ги измислят”, допълни Русев и подчерта, че ако ситуацията остане същата, българските браншови организации ще настояват страната ни да въведе реципрочни мерки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.05 2013 в 13:11

ако на нашите им стиска да въведат реципрочни мерки от това само ще спечелим, само сметнете колко са турските тирове и колко са нашите, определено тях повече е ги заболи а за нас това може да стане индустрия. Сърбия например само от такси за магистрали печели милиони. Въвеждаме една тлъста такса за турските тираджии и от нея си стройм пътищата, че даже и субсидираме под някаква форма нашите превозвачи и така турците хем сами ще ни дават парите който ни искат, хем магистрали ще ни посторят.

28.05 2013 в 11:46

Ето една възможност новото правителство да покаже дали ще покаже мускул или ще покаже анус...

28.05 2013 в 11:37

Затова ли министъра на транспорта в правителството на Лешников е от дпс , за да могат да смажат тотално българските превозвачи ????
 
X