Турция нямала намерение да строи АЕЦ до границата

05 ноември 2012 в 09:11 2250 1

Турция няма намерение да строи атомна централа в близост до границата с България, в района на село Резово.

Това каза днес пред БНР областният управител на Бургас Константин Гребенаров като се позова на информация, получена след негово запитване до турското консулство. В момента там има единствено частни инвестиционни намерение за строителство на ТЕЦ и частната компания проучва в момента строителството в района на Инеада, коментира той. 

Депутатите от ГЕРБ-Бургас изпратиха питане до Европейския парламент и трима български министри относно информациите за изграждане от Турция на ТЕЦ и АЕЦ в близост до границата с България. 

Строителството и на ТЕЦ ще предизвика екологични проблеми, коментира случаят Петко Ковачев от партия "Зелените". България трябва да мобилизира всички институции, за да е готова за този процес, каза още Петко Ковачев. Не съм склонен да подценявам тази опасност, защото Турция вече обяви, че ще строи три централи, каза той. 

Засега няма официална позиция от страна на Турция. 

Миналата седмица в турското село Беандик се проведе протест на местни жители против инвестиционните намерения за строителството на централа. Инеада, където ще бъде изградена нова атомна централа, отстои само от 5 километра от българското село Резово. Местните научили за плановете за строеж едва преди десетина дни. Хората, някои от които български изселници, обясниха, че се надяват на голям отзвук и в България, за да се предотврати строежът на АЕЦ-а в Инеада и да се запазят природата и туризмът в региона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови