Quantcast

Турция не се отказва от АЕЦ до българската граница

Последна промяна на 25 октомври 2012 в 15:38 2267 4

Реджеп Ердоган. Снимка: ЕПА / БГНЕС

Най-вероятната площадка за изграждане на третата ядрена централа в Турция остава гр. Инеада в близост до българската граница, пише в. Milliyet, цитиран от GazDay.

„Вече са започнали проучванията с цел окончателното определяне на местоположението на трета ядрена електроцентрала на Турция“, съобщи министърът на енергетиката и природните ресурси на южната ни съседка Танер Йълдъз.

Според изданието, градът на турското Черноморие се смята за най-подходящо място за изграждане на третата ядрена електроцентрала поради ниския риск от земетресения. Освен това географското положение на града позволява доставки за изграждане на енергоблоковете по море, което не би било лесна задача, ако се разчита само на сухопътен транспорт.

Единствената алтернатива на площадката в Инеада във вътрешността на страната е столицата Анкара, допълва Milliyet.

„Преговорите за изграждане на третата атомна централа в Турция все още продължават“, обобщи Танер Йълдъз.

Разполагането на обекта до границата с България притеснява местните жители – през Инеада минава пътят към на Резово, на който обаче няма гранично-пропускателен пункт (ГКПП). Освен местните жители от българската страна на границата и екоорганизациите в Турция твърдо се противопоставят на плановете за строителство на АЕЦ в Тракийския регион.

От икономическа гледна точка България също няма плюсове от строежа на нова турска централа до границата ѝ – ако гражданите гласуват „за“ изграждане на нови ядрени мощности, то проектите за АЕЦ „Белене“ или VII блок в АЕЦ „Козлодуй“ ще се сблъскат със сериозна конкуренция на електроенергийния пазар в региона. 

АЕЦ „Инеада“ е на трето място след проектите за строителството на атомните централи „Аккую“ и „Синоп“. Турция възнамерява да изгради трите електроцентрали с обща енергийна мощност от 15 000 мегавата в срок до 2023 г. Русия чрез „Атомстройекспорт“ („Росатом“) ще строи първата атомна електроцентрала на Турция в Аккую на обща стойност 25 млрд. долара, по модела "построй, разработи и предай". Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган пък смята, че първата турска атомна централа ще бъде с много висока степен на сигурност и ще бъде за пример в света.

В българското Министерство на икономиката, енергетиката и туризма официално не е постъпвала информация за инвестиционно намерение за изграждане на АЕЦ  в района на гр. Инеада, Турция, обявига от пресцентъра на ведомството за OFFNews. Съгласно задължението по Конвенцията за оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен контекст се отчита общественото мнение и изразените становища на обществеността, вкл. на съседни държави, които може да бъдат засегнати в резултат на изграждането на новата ядрена мощност, добавиха от МИЕТ.
 
От Външно министерство ни препратиха за информация към посолството на Турция в София. Изпратихме запитване, но до момента нямаме официален отговор от пресслужбата на дипломатическата мисия.

Николай Марченко

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.11 2012 в 13:32

Направят ли я тези централа, България загива.
Единственото което работи в България и налива чужди пари в страната е Черноморието.
Ако построят центаралата до Черно море това ще е пагубно за туризма и страната.

Ако го построят Турция печели
1. Ток
2. Туристите които посещават България ще се насочат към Турските курорти
3. Икономическата криза която ще настъпи ще принуди много повече хора да напуснат района и страната. Ще има какво да заселват след време

Трябва незабавно и твърдо да се противопостави държавата на този проект.............................

26.10 2012 в 14:36

Искам отговор от Станишев и ръководството на БСП - "За" или "Против" строителството на турска АЕЦ до българската граница?
Искам всяка политическа партия да представи ясна позиция. Правителството - също!
И да действат!

26.10 2012 в 13:48

Да позная ли че за туристите на българското черноморие които тая централа не е успяла да откаже, редовно ще има съобщения за авария преди началото на туристическия сезон.

25.10 2012 в 17:03

Съвсем близо до разлома ... няма риск изобщо, то и във Фукушима така са правили "оценки" на риска преди да почнат да строят.