Депутати притеснени от строителството на АЕЦ до Резово

04 ноември 2012 в 15:42 2672 1

В писмо до медиите, разпространено в неделя, групата депутати от ГЕРБ-Бургас алармират за възможни строежи на ТЕЦ и АЕЦ на турска територия, близо до граничното село Резово.

Писмото, изпратено до депутатите от ГЕРБ в Европейския парламент, до министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, до министъра на външните работи Николай Младенов и министъра на околната среда и водите Нона Караджова, е подписано от народните представители Димитър Бойчев, Галина Милева, Стоян Гюзелев, Иван Вълков, Вяра Петрова, Диана Йорданова.

"Притеснени сме от липсата на официална информация за намеренията на съседната ни държава относно развитието на пограничния район, където стотици турски граждани вече протестираха срещу построяването на централи. Доказан факт е, че в радиус от 100 км в района на която и да е АЕЦ не може да се развива туризъм. Това означава, че общините Царево, Приморско и Созопол повече няма да бъдат дестинации за туризъм. С този акт ще бъде нанесен непоправим удар по икономиката не само на областта, а и на цялата ни държава", се казва в писмото.

Информация в турските медии за строеж на АЕЦ в района на град Инеада се появи през лятото на миналата година. Тогава групата на народните представители от ГЕРБ в Бургаска област сезира евродепутата от ГЕРБ  Андрей Ковачев и той отправи официално питане по случая до еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. В неговия отговор се посочваше, че Турция не е потвърдила официално да има планове за АЕЦ в пограничния район.

Андрей Ковачев ще отправи отново писмени въпроси към еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер и еврокомисаря по разширяването и по политиката за съседство Щефан Фюле, съобщиха от ГЕРБ-Бургас. Евродепутатът ще поиска и среща с турския министър за ЕС Егемен Багъш във възможно най-кратки срокове.

В сряда в турското село Беандик се проведе мащабен протест, на който билзо 300 души протестираха срещу плановете за строеж на АЕЦ до границата с България. Инеада, където ще бъде изградена нова атомна централа, отстои само от 5 километра от българското село Резово. Местните жители научиха за плановете за строеж едва преди десетина дни. Хората, някои от които български изселници, разказаха, че се надяват на голям отзвук и в България, за да се предотврати строежът на АЕЦ-а и да се запазят природата и туризмът в региона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews