Турция: Няма да строим АЕЦ до границата ви

08 ноември 2012 в 12:01 2331 2

Протестът в село Беандик. Снимка: Георги Савчев
Протестът в село Беандик. Снимка: Георги Савчев

Турция няма да строи атомна централа до границата с България.

 Това е заявил турският външен министър Ахмед Давутоглу пред българския евродепутат Евгени Кирилов (БСП). Разговорът се провел по време на официален обяд, където били поканени и двамата. Давутоглу обаче не е коментирал възможността за строеж на ТЕЦ близо до границата ни.

 До края на тази седмица се очаква Турция да представи официална позиция за инвестиционния си интерес в енергийна централа в пограничния с България район. Анкара няма да строи атомна централа в близост с България, каза турското консулство на запитване на областния управител на Бургас Константин Гребенаров, съобщава БНР.

 Както OFFNews съобщи, новината, че Турция планира да строи АЕЦ или ТЕЦ край Инеада, разбуни местното население. Инеада отстои само на 5 километра от българското село Резово на Черно море. На 31 октомври т.г. мащабен протест се надигна в близкото до Инеада село Беандик. Там се събраха над 200 души, а протестът бе охраняван от жандармерия.

 Въпреки уверенията на властите в съседната ни държава, от българската партия „Зелените“ коментират, че дори евентуален строеж на ТЕЦ ще предизвика екологични проблеми в района.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!