Тримата роми искали да станат известни

Вероника Шербанова 22 октомври 2012 в 13:29 3916 8

Наказаха ромите, поругали се с портретите на великите българи. Снимка: Facebook
Наказаха ромите, поругали се с портретите на великите българи. Снимка: Facebook

Тримата роми, които поругаха национални герои от българската история, направили това, защото искали да станат известни.

Това заяви днес началникът на Регионалния инспекторат по образованието в Добрич Петър Петров, цитиран от агенция „Фокус“.

Той се е срещнал с двама от учениците и е разговарял с родителите им. Днес тримата отново са били привикани, но в РИО Добрич се е явило само едното момче с родителите си.

По думите на Петров то било много притеснено от постъпката си. Родителите му пък настояли то да понесе строго наказание за действията си. В момента с него разговарят психолози от Варна, допълни Петров.
Предполага се, че другите двама роми са извън града.

Началникът на РИО Добрич е посетил тази сутрин и Професионалната гимназия по транспорт и обслужване „Георги Бенковски“, където учат трите момчета. Той обясни, че в училището е имало засилено полицейско присъствие. За учебните часове са се явили едва една трета от учениците, най-вероятно заради страх от напрежение.

Учителите в гимназията са безкрайно обидени от постъпката на трите момчета, посочи Петров. Той предаде извинението на директора на училището на всички българи за случилото се в училището. 

В следобедните часове ще се проведе и Педагогически съвет, на който ще се реши какво наказание ще бъде наложено на тримата единадесетокласници.

По думите на Петър Петров тримата тийнейджъри са имали сравнително добър успех в училище – около 4,50. Те са посещавали редовно и часовете в училище.

В социалната мрежа Facebook беше разпространена снимка на трима ученици от ромски произход, на която те правят неприлични жестове върху портретите на Цар Симеон Велики и Васил Левски.

В неделя едно от момчетата - 17-годишният Севдин Валентинов, заяви, че се „извинява на цяла България“ за разпространената снимка. Той обясни, че не знае кои са тези исторически личности, с които са се снимали.

В петък след обяд тримата влезли в кабинет по история, който бил в ремонт, и решили да се снимат с портретите, свалени от стените. Кадрите са били заснети с мобилния телефон на Севдин. Никой от тях нямал представа как снимката е била качена във Facebook.

Постъпката на тримата роми стана повод и за шествие, организирано от ВМРО, против „безнаказаната циганска престъпност“. Шествието беше под надслов “Няма да забравим, няма да простим!”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови