Ученици поругават национални герои

20 октомври 2012 в 14:52 6263 16

Наказаха ромите, поругали се с портретите на великите българи. Снимка: Facebook
Наказаха ромите, поругали се с портретите на великите българи. Снимка: Facebook

Снимка на ученици, които поругават образите на национални герои от българската история, беше разпространена днес в социалните мрежи. 

Учениците, които видимо са от ромски произход, правят неприлични жестове върху портретите на Цар Симеон Велики и Васил Левски. Видимо от фотоса те се намират в учебен кабинет, но не е ясно в кой град е "подредена" сцената. 

По непотвърдена информация момчетата са част от турска рап група от с. Крушари, определяща се като ъндърграунд.  Тримата са ученици по "Автотранспорт и лека промишленост" в гр. Добрич. Единият от тях се подвизавал във Facebook с името Sevdin Giraka (Sergio Style). 

Снимката предизвика гневни коментари и закани за саморазправа и беше споделена от хиляди регистрирани във Facebook.  "С някоя тръба в тъмното бой, бой, бой да се научат на уважение или дa ги гръмнем с някой руски калашник", гласи един от тях.

Повечето призиви са свързани с това, че подобни провокации разпространяват расизма и че расистките настроения в страната са оправдани. "Нямат история, нямат минало, нямат герои, нямат ценности, затова се гаврят с нашите!", гласи друг коментар. "Интеграция, а? Друго им трябва на циганите мръсни... Щеше да е хубаво, ако политиците бяха помислили, за закон, с който подигравката с националните герои да се криминализира. Не да се харчат пари за интеграция на някои, които дори не искат да проумеят смисъла на тази дума", казва друг участник в развихрилата се дискусия.

Някои от възмутените коментатори призовават да се открият профилите на младежите в социалната мрежа, а оттам и адресите им.  

Това не е първата по рода си провокация. Преди няколко месеца снимка на четирима роми, оскверняващи български гробища, по същия начин мълниеносно превзе мрежата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!