Ученици поругават национални герои

Последна промяна на 20 октомври 2012 в 14:52 4632 16

Наказаха ромите, поругали се с портретите на великите българи. Снимка: Facebook
Наказаха ромите, поругали се с портретите на великите българи. Снимка: Facebook

Снимка на ученици, които поругават образите на национални герои от българската история, беше разпространена днес в социалните мрежи. 

Учениците, които видимо са от ромски произход, правят неприлични жестове върху портретите на Цар Симеон Велики и Васил Левски. Видимо от фотоса те се намират в учебен кабинет, но не е ясно в кой град е "подредена" сцената. 

По непотвърдена информация момчетата са част от турска рап група от с. Крушари, определяща се като ъндърграунд.  Тримата са ученици по "Автотранспорт и лека промишленост" в гр. Добрич. Единият от тях се подвизавал във Facebook с името Sevdin Giraka (Sergio Style). 

Снимката предизвика гневни коментари и закани за саморазправа и беше споделена от хиляди регистрирани във Facebook.  "С някоя тръба в тъмното бой, бой, бой да се научат на уважение или дa ги гръмнем с някой руски калашник", гласи един от тях.

Повечето призиви са свързани с това, че подобни провокации разпространяват расизма и че расистките настроения в страната са оправдани. "Нямат история, нямат минало, нямат герои, нямат ценности, затова се гаврят с нашите!", гласи друг коментар. "Интеграция, а? Друго им трябва на циганите мръсни... Щеше да е хубаво, ако политиците бяха помислили, за закон, с който подигравката с националните герои да се криминализира. Не да се харчат пари за интеграция на някои, които дори не искат да проумеят смисъла на тази дума", казва друг участник в развихрилата се дискусия.

Някои от възмутените коментатори призовават да се открият профилите на младежите в социалната мрежа, а оттам и адресите им.  

Това не е първата по рода си провокация. Преди няколко месеца снимка на четирима роми, оскверняващи български гробища, по същия начин мълниеносно превзе мрежата. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.10 2012 в 12:10

Статията е изчерпателна.Циганите в РБ вършат беззакония и не се наказват както трябва,както всичките нарушители и престъпници от тях,а само един от тях поема вината,при групови престъпления.МВР и Прокуратурата се съгласяват и в повечето случаи,не се повдигат обвинения или се прави споразумение.Защо престъпници/цигани и др./с по 30-40 висящи дела,са на свобода?Кой е виновен за това?Знае се че циганите се регистрират на едни адрес по ,50 човека,което е отново нарушение на общините,че не живеят повечето на тези адреси,че станаха опасни за Държавата и Народа,и властта не ги въдворява един път за винаги.Ще чакаме още 22 години да станат повече от нас и да ни завземат Родината ли?Трябва Държавата вече да наказва както трябва,особено рецидивистите.Ако тези цигани бяха поругали образите на мюсулмани -водачи,герои,сегашни техни лидери-какво щеше да стане?Ако това беше в Либия,в Китай,в САЩ,в Албания или българи така да се поругават с др.етническа група......щяха всички цветни раси да се надигнат и си търсят правата в Страсбург или да отмъщават с погроми.Не трябва да търпим никой в нашата Родина България,велика страна през вековете,да ни правят за смях,да ни се подиграват цигани или др.етноси.

21.10 2012 в 14:30

Факт! Проблемът е, че ще писнат до небесата и Европа ще ни размаха пръст. Докато 2-рият начин може да мина незабелязано при правилно изпълнение. Франсетата как се справиха с циганите? Ми върнаха ни ги...

21.10 2012 в 13:57

Не бъркайте двете понятия "демокрация" и "деградация".В нашата държавица,към днешна дата аз лично не съм усетила да има демократична власт,властта ни е изцяло деградивна.Стигнахме до там,че да ни е страх в собствената ни държава...съобразяваме се с тая палач,която съблюдаваме на снимката,имаща наглостта да се нарича "Роми". Изцяло споделям мнението на... Kmunist
казва:
21 октомври 2012 в 1:38

Забравили са вкуса на социалистическия милицонерски ботуш!

....Забравили са не само ботуша,забравили са явно и времето когато след 20:00 ч. не са имали право да се вяскат по улиците...забравили са и как се работи,въобще САМОЗАБРАВИХА се!
Нека се чудят още...Защо не ги искаме и не ги харесваме?... Защо ли!?!

21.10 2012 в 07:58

Я па ти. Кво, Ницше ли не си чел?
Не пей така, че ще те хванат. По-добре поговори с някого.

21.10 2012 в 02:06

Ако се захвана с политика, Волен Сидеров ще е като Майка Тереза спрямо мен...

21.10 2012 в 01:38

Забравили са вкуса на социалистическия милицонерски ботуш!

21.10 2012 в 01:38

За който не го е познал - това е манифеста на султана, по повод подписването на капитулациата в петата Руско - турска война. Която за нас Освободителната.
Да, блясък в пиара, ХІХ век. Сега това не го могат даже ЦНН и ББЦ.
Но понеже аз го зная - няма лошо ДПС да млъкне. А то много гюрултия, пък истина - йок.

21.10 2012 в 01:30

Циганите турят ня хея си Левски и Симеон, ДПС има мнение по генерал Делов, а бат бойко реже лентички.
Хубав премиер имаме, държавен ръководител, един вид.

Извинявам се за превода, колкото можах - следващото:

"На Правоверните е известно, че проклетите чуждопоклонници се разбунтуваха, отказаха да плащат данъци, хванаха оръжие, и скочиха срещу Повелителя на Правоверните, имайки на своя страна дяволските измами на новото време. Да се слави Името на Алаха - истината победи. Нашият Милостив и Победоносен Господар, и този път победи неверните псета. В своята неимоверна благост и милосърдие, Той се съгласи да подари на мръсните псета мира, за който те го молеха унижено. След като платят данъците, Повелителят на Правоверните, заради безкрайната си милост и търпеливост отново ще върне господаря на руснаците на длъжността на васален предводител на неговата си страна. За да не се случи нов смут и безчинства, Султана като повелител на земите, заповяда 50 000 руснаци да останат за заложници в неговата провинция Булгаристан. Всички други неверни псета могат да се върнат в своите отечества, но само след като минат в най-дълбока радост през Стамбул, или покрай него"

20.10 2012 в 23:24

Не убийства, а каторга. Да работят, да се изхранват и да изхранват циганите, а не социални помощи.

20.10 2012 в 21:20

Глупости. По времето на "комунизма" къде доброволно, къде принудително циганите РАБОТЕХА. Сега НЕ работят. А пак ядат. "Демокрацията" ги храни в момента.