Цветанов стартира "Шок-2"

Юлиан Христов 11 декември 2012 в 08:27 1645 3

Бомба се взриви пред чейнд бюро. Снимка: БГНЕС, архив
Бомба се взриви пред чейнд бюро. Снимка: БГНЕС, архив

Международна специализирана операция „Шок – 2” е проведена в България.

Операцията беше оповестена от вътрешния министър Цветан Цветанов пред Агенция "Фокус". Тя се ръководи от Италия и Европол и има за цел издирването и задържането на лица с влязла в сила европейска заповед за арест.

Оперативни мероприятия са проведени в София, Стара Загора, Добрич, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Велико Търново, както и на територията на Италия. „До момента са задържани 35 лица на територията на България и Италия. Операцията и процесиално-следствените действия продължават”, заяви Цветан Цветанов.

Операцията е продължение на проведената през юни 2011 година акция срещу група за фалшифициране на банкови карти. Тогава бяха задържани хора, фалшифицирали повече от 15 000 банкови карти, като изчисленията за нанесените щети бяха оценени на близо 50 млн. евро източени от банкови сметки.

Тогава Европол определи разбитата група за една от най-мащабната в банковите измами за последните пет години. В операцията, която беше проведена на територията на България, Италия, Испания, Полша и САЩ, участие са взели повече от 200 полицаи. Фокусът на операцията беше България, където по разбиването на групата са участвали 150 полицаи и са задържани 47 души. Други девет заподозрени за участие в групата бяха задържани в Италия, по двама в САЩ и Испания и един в Полша. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!