Субсидиите на партиите вече няма да следват депутата

Елица Мартинова 18 юли 2013 в 10:19 1498 3

Народно събрание Снимка: БГНЕС, архив
Народно събрание Снимка: БГНЕС, архив

Държавните субсидии вече ще са здраво прикрепени към политическите партии, реши днес парламентът с приетите на второ четене промени в Закона за политическите партии.

Досега бе в сила принципът "парите следват депутата". Това облагодетелстваше депутатите-отцепници, които напускаха партията, с която са влезли в парламента, а партийната субсидия ги следваше.

Вносители на законопроекта са червените депутати Янаки Стоилов и Мая Манолова.

За разглеждане на правна комисия бяха допуснати и предложенията на Волен Сидеров. От "Атака" също поискаха субсидиите да се бетонират към партиите. Националистите са особено чувствителни на тази тема, тъй като в 41-вото Народно събрание много от техните депутати напуснаха групата и регистрираха полагащата им се субсидия към ГЕРБ.

От "Атака" обаче предлагат и по-радикална идея  - да се спрат субсидиите на партиите извън парламента. Според националистите по-малките партии не бива да са на държавна издръжка, защото те не участват в управлението на страната.

Идеята на Сидеров обаче не срещна подкрепа нито от ДПС, нито от "Коалиция за България" (КБ).

По време на дебатите за обсъждане бяха допуснати и предложенията на Георги Кадиев от КБ.

Той предложи да се въведе специален механизъм за изчисление на субсидията, полагаща се срещу един глас. Принципът на кадиев предвижда понижаване със 17% на парите за парламентарните партии и цели 50% съкращение за субсидиите на по-малките партии извън Народното събрание.

"Нормално е тежестта да пада върху парламентарните партии . Те имат международни изяви, представителства, срещи с избиратели", защити идеята си Кадиев.

Предложението му срещна остра реакция и от ДПС, и от самата левица.

"Тази формула ощетява малките партии, големите партии ще го понесат по-лесно, но за малките партии намалението е твърде голямо. Текстът на г-н Кадиев леко се приближава към текста на "Атака", предупреди Христо Бисеров.

Мая Манолова също възрази срещу идеите на Кадиев. От трибуната тя заяви, че е орязването на парите за по-малките партии е неприемливо и левицата няма да подкрепи подобна идея.

не е редно размерът на субсидията да се определя през постоянно действащ закон, размерът на субсидията не е константа

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!