Строим нова мощност на АЕЦ "Козлодуй"

02 февруари 2013 в 20:09 2257 4

Делян Добрев СНИМКА: БГНЕС
Делян Добрев СНИМКА: БГНЕС

България е уведомила с писмо Европейската комисия за намеренията си да изгради нова ядрена мощност към АЕЦ "Козлодуй", съобщи изпълнителният директор на проектната компания "АЕЦ "Козлодуй"- Нови мощности" Любен Маринов, цитиран от БТА.

Писмото е било изпратено от министъра на икономиката Делян Добрев в ранната есен на 2012 г.  след доклад на компанията.

"Въпреки твърде ранния етап, на който се намира развитието на проекта за изграждане на седми блок, решихме, че е необходимо да уведомим ЕК като отговорен член на Европейския съюз", допълни Маринов.

 Съгласно задължението на страната ни по договора Евроатом, трябва да уведомим ЕК за намерението си да изграждаме нова ядрена мощност. Комисията взема мнение и изразява становище по намерението, което не е задължително за страната, дори да е отрицателно, посочи изпълнителният директор на проектната компания. Единственият законен орган, който може да издаде или не издаде разрешение за изграждане на седми блок, е Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), подчерта той.

 В момента изпълнението на проекта за седми блок е на етап предпроектни проучвания. За работата по тях ще бъдат дадени приблизително 7 милиона лева, които със задължителните държавни такси за разрешения могат да достигнат 8 милиона лева, отбеляза Маринов.

В момента базисната цена е около 2 милиарда евро за 1000 мегавата, но тъй като нов реактор в страната ще бъде изграден във второто десетилетие на века, тя може да достигне 3 милиарда евро заради повишаване цените на изходните суровини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови