Сметната палата ще проверява университетите през 2013 г.

04 януари 2013 в 08:46 1027 0

Валери Димитров. Снимка: БГНЕС
Валери Димитров. Снимка: БГНЕС

“Цяла серия одити ще направим на висшите училища. В мениджмънта на висшите училища определено има проблеми”, обяви председателят на Сметната палата Валери Димитров пред БНТ. 

По думите му приоритет на одитите тази година ще бъдат организации, които разполагат с голям публичен ресурс и с много имущество, което води до висок риск от финансови злоупотреби. 

Димитров напомни, че Сметната палата е изпратила миналата година 13 преписки на прокуратурата.

Проверките на финансите на общините пък показаха, че те се разпореждат незаконосъобразно с таксата за битови отпадъци, като тя са използва за запълване на дупки в бюджета, а не само за почистване и обработка на отпадъците, както изисква законът.

“Таксата се ползва като скрит данък”, коментира Валери Димитров. Той предупреди, че ще има засилени проверки в общините как се провеждат обществените поръчки.

Относно казуса с неплатените данъци от Министерството на външните работи, Димитров обясни, че проблемът е в това, че ведомството не се е регистрирало по ДДС.

Външно има огромни приходи от наеми и продажби на имоти в чужбина - около 2.7 млн. лв., и затова трябва да се регистрира по ДДС, разясни той.

Сметната палата не може да одитира парите за референдума на 27 януари, защото не са публични средства, коментира още шефът на палатата.

Парите на инициативни комитети и даренията от партии не се водят публични средства. Те могат да бъдат проверявани само при изричен мандат от Народното събрание, уточни Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!