И Световната банка ще проверява съмнителния конкурс на научния фонд

Александра Маркарян 19 декември 2012 в 17:29 2238 1

Сергей Игнатов Снимка: БГНЕС
Сергей Игнатов Снимка: БГНЕС

След проверките на Сметната палата и МОМН и от Световната банка и Инспектората към Министерския съвет ще проверяват конкурса за финансиране с държавни пари на научни проекти на Фонд "Научни изследвания" към образователното министерство.

Това стана ясно от отговорите на министъра на образованието Сергей Игнатов, който бе изслушан днес от комисията по образование в парламента.

"Днес имаше среща на група български учени с премиера и с мен и те поискаха още две проверки – на Инспектората на Министерски съвет, който ще влезе във фонда, за да проверява и другата проверка е външна. Те поискаха Световната банка да извърши проверка на фонда, влязохме във връзка и с тях. Те са правили вече няколко проучвания и скоро време ще се произнесе и екип от Световната банка", каза Игнатов. 

Ако проверките на установят, че някой има вина, той ще си понесе отговорността, увери министърът.

Скандалът избухна, когато се разбра, че част от 14-те милиона лева за наука отиват при фирми, които не отговарят на условията за участие в конкурса, както и че сред спечелилите финансиране проекти има на учени, за които има сериозни съмнения за връзки с ръководството на фонда.

Проверката от Сметната палата ще е поредната за фонда - до момента са направени 6 такива и, според Игнатов, те не показали съществени нарушения.

Недоволен от изслушването на министъра остана председателят на комисията - Огнян Стоичков от "Атака". Така и не стана ясно как и защо фирма с предмет на дейност търговия със селскостопанска продукция и с риба, и занимаваща се с канализационни и с бръснарски услуги е спечелила проект за  насилието в съвременното българско общество, възмути се той.

Фирмата се казва "Лорем" ЕООД. Според отговора на управителя на фонда Христо Петров предметът ù на дейност включвал изготвяне и управление на проекти, бизнес планове и други дейности.

В крайна сметка заседанието на комисията бе провалено от депутати от ГЕРБ. Към 17 ч., след 2 часа въпроси и отговори, бе обявена почивка. След нея в залата се върнаха само двама депутати от ГЕРБ. Липсата на кворум принуди председателя да разпусне комисията. Така бе осуетено и гласуването за създаване на работна група, която да разследва ситуацията във фонда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови