Следим цените на имплантите в електронен регистър

Вероника Шербанова 29 октомври 2012 в 15:53 2033 0

Десислава Атанасова, Снимка: БГНЕС
Десислава Атанасова, Снимка: БГНЕС

Медицинските изделия, заплащани от държавата, ще бъдат включени в електронна база данни, съобщи министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

Електронният регистър ще съдържа информация за всички 137 000 медицински изделия, които ще бъдат заплащани от НЗОК, здравното министерство, Министерството на труда и социалната политика и болниците.

Сред тях са имплантите, материалите за ин витро, продуктите за анестезия, лабораторните консумативи. 

Целта на създаването на електронната база данни е да се ограничи спекулацията с цените на медицинските изделия. Поради липсата на информация за реалната стойност, те се продават на различни цени с големи разлики, обясни Десислава Атанасова.

Попълването на регистъра ще започне на 1 януари 2013 година и ще продължи до края на юни. След това ще започне договарянето на цените на изделията със здравното министерство - от 1 юли догодина, НЗОК - от началото на август, и Министерството на труда и социалната политика - от 1 септември. 

Държавата ще заплаща най-ниската предложена цена в група с еднакви медицински изделия.

Нерегистриралите се в базата данни също ще могат да следят цените и техническите характеристики на медицинските изделия. Достъпът ще бъде ограничен само по отношение на посочената от заявителя продажна цена.

Тези данни ще бъдат видими само за здравното и социалното министерства, здравната каса, Изпълнителната агенция по лекарствата и Агенцията за социално подпомагане. Целта е да се избягва договаряне между фирмите за цените на медицинските изделия.

Електронният регистър е изготвен по проект по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" на стойност 149 000 лева.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!