Още 500 лекарства поевтиняват до няколко месеца

Николаос Цитиридис 10 октомври 2012 в 10:08 1648 0

Пламен Цеков, бивш управител на НЗОК. Снимка БГНЕС
Пламен Цеков, бивш управител на НЗОК. Снимка БГНЕС

До няколко месеца Здравната каса ще свали цените на още 500 лекарства. Това заяви пред БНТ управителят на НЗОК Пламен Цеков.

"В чакалнята на Комисията за цени и реимбурсиране стоят още много медикаменти, които трябва да бъдат обработени, и са с нови цени, по-ниски от тези, които са към настоящия момент", обясни Цеков. Очаква се намалението да е с около 10-15%, допълни той.

В последните месеци други 400 медикамента намалиха цената си значително след проверки на Комисията за цени и реимбурсиране.

„Ние усещаме разликата по бюджета на националната каса, която заплаща по-малко средства за определени заболявания. В ценообразуването ДДС-то на лекарствата заема основна величина", категоричен е Пламен Цеков.

В края на миналия месец Сметната палата обяви, че цените на някои лекарства са се увеличили с близо 400% за периода 2008-2011 г. Като причина за това беше посочено прехвърлянето на плащането на лекарствата от Министерството на здравеопазването в Националната здравноосигурителна каса.

Преди дни здравният министър Десислава Атанасова съобщи, че няма да се въвежда диференцирана ставка на ДДС за лекарствата. Тя настояваше за въвеждането на диференцираната ставка на медикаментите, заплащани от държавата, с идеята да се намали тяхната цена.

Оказа се обаче, че според разчетите на Министерството на финансите това може да стане едва през 2014 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови