След скандал ЦИК попълни бройката на депутатите

Последна промяна на 22 май 2013 в 10:02 4639 7

Красимира Медарова, председател на ЦИК. Снимка: БГНЕС
Красимира Медарова, председател на ЦИК. Снимка: БГНЕС

След като вчера парламентът остана с 238 депутати заради провалено заседание на ЦИК, днес комисията успя да проведе редовно заседание и да попълни бройката на народните представители до 240.

Отложено от вчера ключово заседание на ЦИК, на което трябваше да бъде одобрени двама нови депутати, започна в 9:30 ч тази сутрин със скандал между членовете. По изключение медиите също бяха допуснати до залата.

Председателката Красимира Медарова и Венцислав Караджов влязоха в остра полемика за вчерашната липса на кворум в комисията заради отсъствие на 10 представители на ГЕРБ. Това на практика блокира във вторник посочването на двамата нови депутати от БСП, които влизат на мястото на Илияна Йотова (евродепутат) и Румен Стоянов (кмет на Калофер). Така в парламента до тази сутрин имаше с двама депутати по-малко и бе нарушен крехкият баланс на силите (виж по-долу).

Възражение на днешното заседание направи Ерхан Чаушев, койко коментира, че на 21 май "кворум имаше в един момент, а после по не знам каква причина нямаше".

Мая Андреева, зам. председател на комисията, пък обяви, че вчера след церемонията в Народното събрание се върнала в сградата и била там до 16 ч, но никой не я повикал на заседание.

Някои членове пък казаха, че докато техни колеги били привикани с есемес, те не получили съобщения.

В крайна сметка тази сутрин ЦИК гласува от 17 МИР Пловдив-област да влезе депутатът Маргарита Стоилова от листата на Коалиция за България, която ще замести кмета на Калофер Румен Стоянов. От 13 МИР Пазарджик, отново от листата на Коалиция за България, влиза Лазар Попов на мястото на евродепутата Илияна Йотова. Така новото Народно събрание попълни бройката от 240 депутати.

"Вчера беше осъществено видеоизлъчване в разрез с правилника. Той разрешава видеоизлъчване само на редовните заседания. Вчера присъстваха 11 членове при необходими 12 за кворум. Недопустимо е излъчването при липса на кворум. Извършването на подобни действия е незаконосъобразно. Според правилника при липса на кворум, се насрочва ново заседание след 30 минути. Няма разпоредба за след това. Нищо не ме задължава да провеждам заседание 3 часа по-късно. (вчера новото заседанието беше в 14.30)", коментира председателката Красимира Медарова.

"За да има заседание на Народното събрание, е нужен кворум от 121 депутати - ако ГЕРБ не се регистрират и ако "Атака" не се регистрират - остават 120 депутати от БСП и ДПС - т.е. няма кворум. В момента Коалиция за България нямат двама депутати (не са се заклели) - ГЕРБ с хората си в ЦИК блокира вземане на решение от ЦИК да влязат следващите двама в листите - т.е. в момента има 118 души (без Атака) . Така - парламентът ще бъде тотално блокиран - резултатът ще е - пълно отвращение от политическия елит", описва ситуацията Антоанета Цонева - ръководител на Института за развитие на публичната среда и наблюдател на изборите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.06 2013 в 22:38

Централната избирателна комисия благодари на "колегата" за "разкритията" по непроверени и непотвърдени данни, които успешно се тиражират в медиите вече две години! Всъщност този "колега" е известно кой е от две години насам и е желателно да спре да пише под псевдоними. Явно този "колега" се е оспал за подкрепеното от него заседание в ранен час, та не е успял да заяви това на заседание, станал е също така причина за отлагане на заседанието с 30 мин. на следващия ден и е успял да сподели разни удобни нему факти само в този скромен форум. И така - за следващия път да не се оспива, а да се явява в заседания, за да може да коментира колегите си непосредствено, а не "колегиално опосредствено".

22.05 2013 в 19:00

"Мая Андреева, зам. председател на комисията, пък обяви, че вчера след церемонията в Народното събрание се върнала в сградата и била там до 16 ч, но никой не я повикал на заседание."
Защо някой трябва специално да я покани на заседание, след като всички членове на комисията знаят от колко часа е заседанието още от предния ден, а и този час е обявен на сайта на ЦИК???? И между другото - ЛИЧНО Е ПОКАНЕНА на заседание !!!

22.05 2013 в 12:33

Очевидно герберастите нямат личности, които да привличат хората и се дразнят на тези, които гоправят.

22.05 2013 в 12:10

Защо някой ще се кандидатира за изборите изобщо, след като знае, че е евродепутат или кмет и няма да го допуснат в парламента?
Очевадно е за да му ползват името да привлече гласове, след което го заменят с когото-трябва. Според мен гласувалите за партията имат пълното задължение да държат сметка.

22.05 2013 в 11:36

Парламентарните избори не са мажоритарни.

22.05 2013 в 11:32

Това не е ли незаконна подмяна на вота? Все пка Илияна Йотова е известен човек за който може нкпой да е гласувал и сега получава какво "Лазар Попов" дето никой не го е чувал...

Цялата работа на избирателната ни система и в частност практитке на БСП толкова смърдят.

22.05 2013 в 11:16

Централни Избирателни Курви.