След скандал ЦИК попълни бройката на депутатите

22 май 2013 в 10:02 5203 7

Красимира Медарова, председател на ЦИК. Снимка: БГНЕС
Красимира Медарова, председател на ЦИК. Снимка: БГНЕС

След като вчера парламентът остана с 238 депутати заради провалено заседание на ЦИК, днес комисията успя да проведе редовно заседание и да попълни бройката на народните представители до 240.

Отложено от вчера ключово заседание на ЦИК, на което трябваше да бъде одобрени двама нови депутати, започна в 9:30 ч тази сутрин със скандал между членовете. По изключение медиите също бяха допуснати до залата.

Председателката Красимира Медарова и Венцислав Караджов влязоха в остра полемика за вчерашната липса на кворум в комисията заради отсъствие на 10 представители на ГЕРБ. Това на практика блокира във вторник посочването на двамата нови депутати от БСП, които влизат на мястото на Илияна Йотова (евродепутат) и Румен Стоянов (кмет на Калофер). Така в парламента до тази сутрин имаше с двама депутати по-малко и бе нарушен крехкият баланс на силите (виж по-долу).

Възражение на днешното заседание направи Ерхан Чаушев, койко коментира, че на 21 май "кворум имаше в един момент, а после по не знам каква причина нямаше".

Мая Андреева, зам. председател на комисията, пък обяви, че вчера след церемонията в Народното събрание се върнала в сградата и била там до 16 ч, но никой не я повикал на заседание.

Някои членове пък казаха, че докато техни колеги били привикани с есемес, те не получили съобщения.

В крайна сметка тази сутрин ЦИК гласува от 17 МИР Пловдив-област да влезе депутатът Маргарита Стоилова от листата на Коалиция за България, която ще замести кмета на Калофер Румен Стоянов. От 13 МИР Пазарджик, отново от листата на Коалиция за България, влиза Лазар Попов на мястото на евродепутата Илияна Йотова. Така новото Народно събрание попълни бройката от 240 депутати.

"Вчера беше осъществено видеоизлъчване в разрез с правилника. Той разрешава видеоизлъчване само на редовните заседания. Вчера присъстваха 11 членове при необходими 12 за кворум. Недопустимо е излъчването при липса на кворум. Извършването на подобни действия е незаконосъобразно. Според правилника при липса на кворум, се насрочва ново заседание след 30 минути. Няма разпоредба за след това. Нищо не ме задължава да провеждам заседание 3 часа по-късно. (вчера новото заседанието беше в 14.30)", коментира председателката Красимира Медарова.

"За да има заседание на Народното събрание, е нужен кворум от 121 депутати - ако ГЕРБ не се регистрират и ако "Атака" не се регистрират - остават 120 депутати от БСП и ДПС - т.е. няма кворум. В момента Коалиция за България нямат двама депутати (не са се заклели) - ГЕРБ с хората си в ЦИК блокира вземане на решение от ЦИК да влязат следващите двама в листите - т.е. в момента има 118 души (без Атака) . Така - парламентът ще бъде тотално блокиран - резултатът ще е - пълно отвращение от политическия елит", описва ситуацията Антоанета Цонева - ръководител на Института за развитие на публичната среда и наблюдател на изборите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!