Съдът връща Алексей Петров в Тристранката

Юлиан Христов 16 юли 2013 в 17:03 6471 5

Алексей Петров

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени решение на правителството от 2012 година, с което от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) е изваден Съюзът за стопанска инициатива (ССИ).

Със свое решение от 26 юли 2012 година правителството на Бойко Борисов определи праг от 100 000 работници за участие в тристранката, а през 2007 г. ССИ е заявил 852 членове с 83 902 заети. Сдружението е близко до бившия агент на ДАНС и подсъдим по делото "Октопод" Алексей Петров.

Според съда представители на ССИ не са били надлежно поканени и не са присъствали на заседанието на комисията, когато са уточнявани критериите за представителност на сдруженията, които имат право да участват в Тристранката. "Това е нарушение на административно производствените правила, което е накърнило в значителна степен правото на защита на ССИ и възможността му своевременно да представи доказателства, удостоверяващи показателите за представителност на ССИ. Не са представени доказателства, че комисията в действителност е заседавала и какви са били обсъжданията, решенията и предложенията й", се казва в решението на съда. 

В хода на административното производство на комисията не са спазени редица принципи, нарушена е и прозрачността на процедурата по установяване наличието на критериите за представителност, заложени в Кодекса на труда.

Съдът смята, че решението на МС за изваждане на ССИ от Тристранката е станало без мотивировка, както и че не се посочват ясно фактическите и правни основания за издаването му. "Законодателят изрично въвежда изискването отказът от признаване на представителност да се мотивира. В случая, като мотиви на решението е посочено бланкетно, че МС не признава ССИ за представителна организация на работодателите на национално равнище, поради това, че не отговаря на изискването по чл.35, ал.1, т.2 от КТ да има организации на работодателите в повече от една четвърт от дейностите, определени с код до втори знак от Класификацията на икономическите дейности, утвърдена от НОИ, с не по-малко от 5 на сто от осигурените по трудов договор лица във всяка икономическа дейност или 10 членове във всяка икономическа дейност", е записано в решението.

Според съдиите не става ясно на кои точно изисквания не отговаря ССИ, което е довело до изключването на сдружението от НСТС. 

"Наистина, в докладната записка на министъра на труда и социалната политика, с предложение за постановяване на решението, са изложени накратко съображения за липсата на представителност на ССИ. Не става ясно от доказателствата по делото, дали тези съображения са били обсъдени от МС, липсват каквито и да е било данни за проведена дискусия и изложени съображения. Видно от заключенията на основната и допълнителна съдебна експертиза, определянето на показателите за представителност се извършва въз основа на комплекс от изисквания, на които следва да отговаря организацията, които се установяват въз основа на определен брой доказателства, представени от ССИ и налични в организацията. Липсват данни за обсъждане на критериите за представителност и доказателствата за тях от страна на административния орган в процедурата по приемане на решението", пише още в решението на съда, което е подписано с особено мнение от съдия Александър Еленков.

Решението може да се обжалва пред петчленен състав на Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването на страните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!