Съдът се произнася по делото за смъртта на Мирослава

Юлиан Христов 12 юни 2013 в 08:11 1321 0

Убитата Мирослава
Убитата Мирослава

Очаква се днес съдът да обяви присъдата по делото за убийството на Мирослава от Перник.

Единственият подсъдим за отвличането и убийството на момичето - Марио Любенов-Заека, направи пълни самопризнания. Той призна, че е участвал в отвличането и убийството на 17-годишното момиче. Само преди седмица Марио Любенов беше категоричен, че няма нищо общо с убийството на Мирослава.

Законът позволява при пълни самопризнания процесът да протече по съкратената процедура, което автоматично ще намали присъдата му с една трета. Прокуратурата поиска 25 години затвор.

Мирослава беше отвлечена на 7 ноември 2011 година. Тялото й беше намерено два месеца по-късно. Веднага след това Марио Любенов беше задържан. Като единствен мотив за отвличането и убийството прокурорите посочиха - исканите за откуп пари.

Освен Любенов, за отвличането и убийството на момичето беше задържан и Стойчо Петров – Чочо. По време на следствен експеримент в присъствието на антимафиоти и техен началник той се самоуби. Все още това е официалната версия за смъртта му, която настъпи в поредица от неизяснени обстоятелства. Тя обаче не беше приета нито от близките на Стойчо, Мирослава и опозиционните по онова време депутати, които направиха свое обратно разследване.

Докладът на алтернативна парламентарна комисия прави изводи, че отговорните власти не са спазили изискванията на законите на страната и това е станало причина да бъдат нарушени права на български граждани, включително – да настъпи смъртта на основен свидетел по делото за убийство и отвличането на Мирослава Николова. 

Бившият шеф на ГДБОП Станимир Флоров, който сега е клиент на прокуратурата, заяви, че служителите на ГДБОП са знаели, че в дома на Чочо има пистолет. Едно от първите действия, които са “имали идея” да направят с разследващия полицай, е да изземат това оръжие, но заподозреният ги е заблудил.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови