Съдът оправда Цветан Цветанов

18 октомври 2012 в 17:40 3958 1

Мирослава Тодорова, Снимка: БГНЕС
Мирослава Тодорова, Снимка: БГНЕС

Пловдивският районен съд оневини вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по делото за клевета, заведено от съдия Мирослава Тодорова.

Делото бе заведено през април 2012 г. Поводът бе интервю за bTV на Цветанов, в което в отговор на въпрос дали поддържа думите си, че съдия Тодорова покровителства мафията, той заяви:

„Абсолютно. Има подходи, които се прилагат в съдебната система от подобни съдии, които всъщност са в услуга не на обществото, не на тези, които плащаме данъците си, за да издържаме съдебната система, а всъщност те подкрепят точно организираната престъпност“.

Според адвокатката на министъра – Десислава Добрева, тези думи на Цветанов не са клевета. Само Тодорова ги интерпретирала като клевета. Всъщност министърът бил неправилно разбран - той критикувал забавянето на дела, което вълнувало обществото.

В конкретния случай става дума за забавените мотиви на съдия Тодорова към 8-годишната присъда за разпространение на наркотици на Васил Маникатов.

Съдия Тодорова, председател на Съюза на съдиите, бе уволнена дисциплинарно от Висшия съдебен съвет със спорни мотиви за забавени дела няколко месеца след завеждане на делото – през юли 2012 г.

Срещу решението на ВСС открито се обявиха главният прокурор Борис Велчев и председателят на ВАС Георги Колев.

Уволнението на Тодорова стана повод и за първия в историята ни протест на съдии – над 200 колеги на съдийката излязоха на улицата, за да я подкрепят.

Пловдивският съд взе решението си по делото само след 4 заседания.

Съдия Тодорова ще обжалва, обяви адвокатът ú Даниела Доковска.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews