ВСС уволнил Тодорова по искане на министър

Лъчезар Вълев 16 юли 2012 в 13:28 6915 6

Диана Ковачева Снимка: БГНЕС, архив
Диана Ковачева Снимка: БГНЕС, архив

Министър Ковачева е включила като извънредна точка от дневния ред на заседанието от миналата седмица дисциплинарното уволнение на съдия Тодорова, обяви зам.-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова.

В понеделник, 9 юли, когато бил определен дневния ред за редовното заседание на ВСС, министър Ковачева изненадващо е включила точка, засягаща въпроса за дисциплинарното наказание на съдия Тодорова.

Предложението било лично резюмирано от правосъдния министър на 12 юли. Същия ден на заседанието си ВСС уволни съдия Тодорова, разкри Радан Кънев, юрист и зам.-председател на ДСБ.

Зад всичко това, според него, стоял вътрешният министър Цветан Цветанов, който "узурпира кадруването в съдебната власт". Съдия Мирослава Тодорова съди Цветанов за клевета, след като той я обвини във връзки с организираната престъпност.

От ДСБ предложиха и промени във ВСС. Те са премахване на политическата квота, намаляване на броя членове от 25 на 12 души и на мандата от 5 на 3 години.

Тъмносините обявиха, че няма да участват в излъчването на нови членове при настоящия метод на избор на съвета.

Според Михайлова това ще доведе до много по-ефективен, самостоятелен и действащ ВСС. Той не трябвало да е постоянно действащ орган, за да може членовете му да продължават да са близо до работата си като магистрати и да не вземат "неадекватни решения".

Според Михайлова трябва да се изравни натовареността на съдиите и магистратите. "Не може да има съдилища в страната с натовареност на съдията от по 4-5 дела на месец, а в столицата натовареността да гони трицифрено число", каза още тя.

Спешно трябва да се предприеме тази реформа, за да има действаща съдебна власт, допълни Михайлова. 

От своя страна Кънев заяви, че между политиката на ГЕРБ и Тройната коалиция по отношение на съдебната система има пълна приемственост. "ГЕРБ и БСП споделят еднакви интереси. Те се борят се за запазване на политическото влияние върху ВСС, коментира той. 

OFFnews.bg потърси коментар от правосъдния министър. От пресцентъра на Министерството на правосъдието обещаха отговор, след като се запознаят с твърденията на ДСБ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews