Първото прекратено дело на съдия Тодорова е факт

Мадлен Шишманова 09 август 2012 в 09:49 2409 1

Мирослава Тодорова, Снимка: БГНЕС
Мирослава Тодорова, Снимка: БГНЕС

Делото срещу Антон Савов, известен като Тони Мамата, е прекратено и изпратено на Специализираната прокуратура- София.

Причината е, че делото бе разглеждано от съдебен състав с председател Мирослава Тодорова, която, след решение на Висшия съдебен съвет на 12.07.2012 година, бе дисциплинарно освободена от длъжност. Поради тази причина, делото трябва да бъде гледано от друг съдебен състав и то трябва да стартира от начало. 

Антон Савов е обвинен, заедно с още трима души в организиране и ръководене на престъпна група за разпространение на наркотици. Той е сочен и за дясната ръка на Златомир Иванов – Златко Баретата. С промените в НПК това престъпление е подсъдно на Специализирания наказателен съд от 1 януари тази година, което означава, че делото трябва да стартира отначало там.

Уволнената съдийка два пъти обжалва решението на ВСС за отстраняването ѝ, но и двата пъти Върховният административен съд потвърди уволнението. Въпреки че част от делата, които съдия Тодорова разглеждаше, са под наблюдение от Европейската комисия, те трябва да бъдат прекратени и да стартират от начало. Такава ще е съдбата на общо 36 дела на съдия Тодорова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!