С нови правила Европа ще брани хората от банките при купуване на жилище

11 септември 2013 в 09:04 2675 0

Пари.
Пари.

Нови правила в ЕС ще защитават хората, купили жилище с кредит, от банките и увеличаваните от тях лихви след сключването на договора. Правилата бяха предварително одобрени от Европейския парламент на 10 септември, съобщи dnevnik.bg. Окончателното гласуване предстои.

Правилата ще задължат кредитните институции на територията на ЕС да осигуряват максимално подробна информация за рисковете и разходите, свързани с тегленето на ипотечен кредит; хората ще имат право на частична защита срещу увеличаване на лихвените проценти по кредита след сключване на договора заради "промени в пазарните условия" (това е масовият случай при банките в България); ще имат по-сериозна закрила, ако не са в състояние да плащат заема.

На потенциалните кредитополучатели ще трябва да се осигури сравнима информация за наличните продукти, за общите разходи и дългосрочните последици. Банките ще са длъжни да отпускат кредити, отговарящи на реалните финансови възможности на хората, отчитайки перспективите и рисковете.

 

Освен това на кандидатстващите за кредит ще бъде даван задължителен 7-дневен период за обмисляне преди подписването на договора или право на отказ в рамките на седем дни след това.

Новите правила предвиждат гъвкави условия за предсрочно погасяване при условия, които могат да бъдат определяни от страните членки. В този случай банката трябва да има право на справедлива компенсация.

При сключване на договор за кредит в чужда валута кредитополучателите ще трябва да бъдат предупреждавани, че вноските им могат да нараснат при промяна на курса (десетки българи плащат сега драстично по-високи кредити, взети при изгодни условия в швейцарски франкове).

Връщането на обезпечението (напр. ипотекираният имот) ще бъде достатъчно за погасяването на задължението, ако кредитополучателят и кредитната институция изрично са включили такава клауза в текста на договора.

Когато кредитополучател не е в състояние да изпълнява задълженията си, собствеността трябва да бъде продадена на възможно най-добрата цена и да се улесни изплащането на оставащите погасителни вноски, така че да се защитят потребителите и да се предпазят от поемане на прекалени дългове за дълги периоди, заявяват депутатите.

Текстът обхваща ипотечните кредити върху жилищни сгради, жилищни сгради с офис площи и земя за строеж.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!