ВАС решава дали да обяви кои банки мамят с лихвите

Последна промяна на 13 август 2013 в 14:54 4946 19

Веселин Златев, председател на КЗП. Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд ще има последната дума в спора дали да бъдат обявени имената на банките, чиито общи условия и съответно договори за кредити съдържат неравноправни клаузи.

Причината, е че Комисията за защита на потребителите е обжалвала решението на Административния съд в София, който на 26 юли постанови, че КЗП трябва да огласи имената им. Съдът отсъди в полза на жалбоподател, оспорил отказа на КЗП да разкрие тази информация.

Спорът се завърза след мащабен анализ на КЗП, който показа, че 24 от 25 банки нарушават правата на клиентите си, включвайки неравноправни клаузи в договорите им за кредит. В най-честия случай банката "си разрешава" да увеличава лихвения процент по свое усмотрение, криейки се зад твърде общата формулировка "промяна в пазарните условия".

"Решението вече е обжалвано. Основният проблем е, че самият Административен съд има противоречива практика. Заведени са половин дузина дела като това. Две са приключили - по едното жалбата е уважена, по другото дело за частично отказана информация - отхвърлена", коментира за OFFNews председателят на Комисията за защита на потребителите Веселин Златев.

"Ние нямаме съгласие от банките те да бъдат оповестени. А законът забранява обществена информация, свързана с търговски интереси, да бъде оповестявана, ако няма съгласие. Единственото допустимо изключение, според закона за достъп до обществената информация, е за случаите, в които държавните интереси налагат това. Държавните интереси могат да бъдат свързани с разкриване на корупционни схеми или с прекомерна употреба на държавна власт", допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.08 2013 в 01:16

Обикновено се обжалва решение, което накърнява интересите ти. В случая съдът се е произнесъл в интерес на потребителите. Чии интереси защитава тогава КЗП, защото е ясно че не защитава потребителите?

13.08 2013 в 21:59

Да си спомни Г-н Златев как се казва подопечната му комисия и че това не е Комисия за защита търговския интерес на банките.

13.08 2013 в 21:53

ЗЛАТЕВ, АКО ЗАГУБИШ И ДРУГОТО ДЕЛО ПО ЗДОИ, КОЕТО СЕГА Е НА КАСАЦИОННА ИНСТАНЦИЯ ПРЕД ВАС-С НАСРОЧЕНО ЗАСЕДАНИЕ ПРЕЗ НАЧАЛОТО НА НОЕМВРИ, ЩЕ СИ ПОДАДЕШ ЛИ ОСТАВКАТА? И КАК ЩЕ КОМПЕНСИРАШ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ НА БАНКОВИ УСЛУГИ,ЧЕ 1 ГОДИНА ЗАБАВЯШ ОТГОВОРА-И ПОТРЕБИТЕЛИТЕ ТЪРПЯТ ЗАГУБИ ЗАРАДИ ЛИПСАТА НА ИЗИСКАНАТА ОБЩЕСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ?

13.08 2013 в 21:49

Единствената банка която не работи с потребители -физически лица e ДЪРЖАВНАТА Българска банка за развитие...

13.08 2013 в 20:25

Ако искаха да огласят информацията, можеха много лесно да го направят - единствената банка, която не е хваната в измама на потребителите, ВЕДНАГА БИ СЕ СЪГЛАСИЛА да огласят нейното име, НАЛИ?
Явно е платено да не го огласяват.

13.08 2013 в 19:18

В България няма "нормални" банки. Това е истината.

13.08 2013 в 18:43

Бих се радвал да ме опровергаеш. В наш интерес е да имаме независми институции.

13.08 2013 в 17:32

Дори може да обявят името на НЯКОЯ банка, която няма такава клауза... Но пък тогава може би е реклама. Чудно, що ли не си го обявят сами от ... някоя банка?

13.08 2013 в 17:20

От последния абзац става ясно, че интересите на гражданите, теглили ипотечни кредити, не са държавни интереси. Радвам се, че Комисия за защита на потребителите ни го изясни. Остава да ни изясни кои точно потребители защитава, щото явно мнозинството българи не сме им интересни.

13.08 2013 в 17:18

Само дето никой не е опрял пистолет в челото на този, който взима кредит от банка, нали? Доброволно си слага подписа и се съгласява с условия, лихви и т.н. Обаче е много странно - как реват някои хора като са получили пари от банките, за да си купят жилище и не искат да плащат, а не се хвалят публично когато същите тези банки им дават лихвичката за спестяванията, нали?