Съдът задължи КЗП да обяви кои са банките нарушители

Александра Маркарян 12 август 2013 в 08:51 9001 10

Веселин Златев, председател на КЗП. Снимка: БГНЕС
Веселин Златев, председател на КЗП. Снимка: БГНЕС

Съдът задължи Комисията за защита на потребителите да обяви кои са банките, чиито договори за кредити съдържат неравноправни клаузи спрямо клиентите им.

Решението е на Административния съд в София от 26 юли 2013 г. То може да се обжалва в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

Жалбата на Маринела Ашикова от 21 декември 2012 г. е във връзка с мълчаливия отказ на председателя на Комисията Веселин Златев да оповести имената на банките нарушители, установени при мащабен анализ на КЗП.

Резултатите от него бяха обявени на пресконференция през септември 2012 г. Тогава председателят на КЗП обяви, че 24 от 25-те банки, предоставящи кредити в България, са нарушавали правата на клиентите си. Най-масовото нарушение е необосновано повишаване на лихвения процент по кредитите.

Златев отказа да обяви имената на банките нарушители и на банката "отличник".

Без тази информация банковите клиенти не могат да се информират кои са неравноправните клаузи в техните договори и ако има такива в техните договори да започнат да си търсят правата в съд, коментира Пламен Стоянов, който осъди Булбанк за надвзета лихва, пред OFFNews. Той е и един от инициаторите на искането до Златев и на делото след мълчаливия му отказ.

За да получат информация за имената на банките, на 5 октомври 2012 г. Ашикова, Пламен Стоянов и П. Н. подават искане до КЗП за предоставяне на достъп до обществената информация. Отговорът не е пълен и завеждат дело. Ашикова внася и ново заявление до комисията на 29 ноември 2012 г. В него се иска допълване на обществената информация, като изрично в 70 точки са описани документите, до които се иска достъп. Последва "мълчалив отказ" от председателя на КЗП Веселин Златев, който Ашикова обжалва пред Административния съд.

КЗП обаче не дава исканата информация.

От комисията оспорват жалбата пред съда с мотив, че са осигурили информацията, макар и след законоустановения 14-дневен срок (бел. ред. - информацията обаче не е пълна и не съдържа имената на банките) е трябвало да вземат съгласието на банките, за да оповестят имената им публично, но "от болшинството от тях е изразено несъгласие за представяне на информация".

Съдът обаче не приема това.

"От постановения мълчалив отказ не може да се установи защо е необходимо съгласието на трети лица за предоставянето на исканата информация. Ако органът счита, че са налице основания за отказ за предоставяне на обществена информация, по смисъла на чл. 37 ЗДОИ, то това следва да бъде посочено изрично, а не мълчаливо", се казва в мотивите към решението, с което мълчаливият отказ се отменя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!