Ремонт в зоопарка на Варна: по алеите - цветя, в клетките - бетон

Последна промяна на 25 август 2013 в 18:56 2650 3

Протест срещу условията в зоопарковете се състоя във Варна
Протест срещу условията в зоопарковете се състоя във Варна

Десетки млади хора се събраха на протест пред варненския зоопарк преди дни, за да изразят недоволството си от условията, в които се отглеждат животните там. Демонстрацията беше организирана от "Обединени варненци за Варна", сдружение "Право на живот по закон" и "Зелена точка", но по-голямата част от присъстващите бяха активисти от "Движение за освобождение на животните". Активистите се обявиха срещу съществуването на зоопаркове, изтъквайки, че това са затвори за животни.

Протестната демонстрация се състоя на входа на зоопарка и беше придружена от изложба на снимки, показващи нехуманните условия, в които живеят обитателите на зоопарковете. Няколко протестиращи с животински маски дори бяха влезли в клетки, специално направени за случая, за да представят света през погледа на затворените животни.

Протестиращите се обявиха срещу крайно неприемливите условия, в които живеят обитателите на зоопарка във Варна. Оплакването им е, че въпреки отпуснатите от общината 300 000 лева за подобряване условията на обитателите на зоологическата градина, са били направени само промени в алеите на парка, не и в бетонните клетки, в които се живеят обитателите му. Това твърдение противоречи на информацията на самия директор на зоопарка Иванка Стоянова, според която тече и ремонт на част от клетките, и езерата за птици.

Не са необходими специални познания, за да се види, че нито едно от животните във варненския зоопарк не живее в условия, близки до естествената му среда - всички обитатели на зоологическата градина са поставени в бетонни клетки, в които няма жива растителност. За сметка на това директорът на зоологическата градина сметнала за по-добре да облагороди къта с нови табели и цветя около алеите. В инвентара на бетонните "домове" на животните обаче няма и следа от направени иновации, въпреки предоставените за целта 300 000 лева.

Същата вечер, след края на протеста пред зоопарка, в Морската градина на града активистите от "Движениe за освобождение на животните" направиха прожекция, на която хората можеха да се насладят освен на филма и на безплатни вегански кулинарни изделия.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.08 2013 в 04:46

Варненският Зоозатвор действително е един от най -занемарените които съм имал нещастието да посетя ! Претежавам фотографии на животински трагедий които не са за показване камо ли да са на свободен граждански покоз а още повече за деца! Ужас! Е възможно най нежната дума с която си позволявам да обиша трагедията на нещастните животни !

26.08 2013 в 07:17

Модерно стана за някои медии които отразяват действителността при 10 човека да пишат за десетки и при 50-100 за стотици. Десетки скъпи ми журналисти са поне 20, да не казвам и 30 човека. А стотици поне 200-300!

26.08 2013 в 01:37

Големи герои! На протеста 10 професионални "протестиращи" и 4 човека на Полковника. От по-дребните продавачи на наркотици. Скъпи журналисти. Да ви имам героите. “Обединени варненци за Варна” и “Зелена точка” са едно и също. Хората и парите зад тях са от едно място.