Българска мечка емигрира в Холандия

16 май 2013 в 15:36 4175 1

Мечокът от
Мечокът от "Кормисош" ще отпътува за холандски зоопарк. Снимка: БГНЕС

Един от обитателите на вивариум за мечки в ловното стопанство „Кормисош“ в Родопите ще бъде преместен в холандски зоопарк. Това съобщи екоминистерството.

Мечокът ще отпътува утре сутринта за зоопарка Zoo Dierenrijk в Холандия, където условията за мечките отговарят на европейското законодателство. Инициативата е на екоминистерството, ловното стопанство и сдружение „Балкани“.

Освен нов дом, с условия, далеч от окаяното бетонно пространство на тукашния вивариум, в Холандия мечокът ще има и половинка - там той ще живее в компанията на женска мечка, загубила партньора си.

В момента във вивариума в „Кормисош“ живеят 14 мечки. Условията там са окаяни - далеч от българското и европейското законодателство. Мечките, които са ровещи животни, живеят върху бетон, в тесни пространства, с лоша хигиена и храна. Субсидиите на ловното стопанство не стигат за изхранването им с подходяща храна и част от храната – плодове и зеленчуци, идва като дарение от търговци.

Заведението е някогашен развъдник за ловното стопанство, останка от времето, когато ловът на мечки в България беше разрешен.

И тъй като мечките не могат да бъдат пуснати на свобода, тъй като са привикнали с хора, за тях формално има два варианта – да бъдат преместени в заведение, отговарящо на законовите изисквания или да бъдат евтаназирани. Тъй като експертите, които се грижат за тях, не желаят животните да бъдат убивани, от няколко години им търсят нов дом.

В момента се водят преговори за изпращане на още две от мечките в "Кормисош" извън страната. Очаква се за общо половината от обитателите на да бъдат намерени подходящи зоопаркове извън страната. За останалите животни се предвижда изграждане на специализиран център у нас, съобщиха от екоминистерството. Миналата година експертът от екоминистерството Руслан Сербезов, който отговаря за 19-те зоопарка в страната, обяви, че за мечките може да бъде обособено специално пространство към зоопарка в Стара Загора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови