Тровят улични кучета с антифриз във Варна

25 август 2013 в 18:34 5132 17

Бездомни кучета, снимка: БГНЕС (архив)
Бездомни кучета, снимка: БГНЕС (архив)

Неизвестни жители на варненския кв. "Кайсиева градина" тровят уличните кучета в кварта. Досега поне 7-8 улични кучета са били натровени, а труповете хората собственоръчно изхвърлят в кофите за боклук или се прибират от местния екарисаж за изгаряне, съобщи Фокус.

Ветеринари в района съобщиха, че толкова са и натровените домашни кучета, които се разхождат по поляните и впоследствие са починали. С отрова са убити и немалко котки.

Според лекарите по всяка вероятност животните се убиват с антифриз, който се разпръсква по зелените площи или се сипва в храна, която се хвърля на кучета. Родители са обезпокоени за децата си, играещи в квартала, които също могат да пострадат от отровата.

Варненски организации за защита на животните изразиха силно възмущение към убийствата на кучетата. В момента те обмислят какво да предприемат срещу извършителите на жестокостта.

Освен, че е нарушение на Закона за защита на животните и подлежи на глоба, жестокостта към животните е и престъпление по Наказателния кодекс. Предвиденото наказание за това деяние е от 1 до 3 години затвор и глоба. Въпреки това досега най-тежкото наказание за садизъм, налагано в страната, е пробация - в Шумен.

Преди месеци нашумя случаят с изверга Райчо Иванов от асеновградското с. Тополово, който жестоко уби домашното си куче, влачейки го с кола до смърт. След като полицията и местната прокуратура се опитаха да омаловажат случая, той в крайна сметка бе пуснат под гаранция.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!