Рашкови съдят България в Страсбург

Последна промяна на 13 август 2012 в 10:14 1765 3

Къщата на Рашкови в Катуница, Снимка: БГНЕС
Къщата на Рашкови в Катуница, Снимка: БГНЕС

Фамилия Рашкови щяла да съди България в Страсбург, защото властта на давала гаранции за сигурността на членовете ú при завръщане в село Катуница.

Пловдивското село настръхна срещу ромската фамилия след убийството на 19-годишния Ангел през септември 2011 г. от цигани.

Пред Дарик съпругата и дъщерята на Цар Киро - Костадинка и Събка Рашкови упрекнаха държавните институции за това, че са позволили къщите им да бъдат опожарени.

„Няма къде да ходим ние. Ние сме си жители от там и там трябва да се връщаме - в Катуница. Тук живеем в едно малко, тясно помещение. Натиснаха само нас и не взеха под внимание техните нападения и нашите жалби толкова години. Защо позволиха да изгорят къщите ни? Ние категорично ще се върнем в Катуница - до година, година и половина просто ще се върнем. Ще се обърнем към Страсбург защо държавата позволи и защо позволява да не се връщаме в Катуница", каза Костадинка Рашкова.

Тя и дъщеря ѝ са категорични, че тяхната фамилия няма вина за случилото се в селото и смъртта на двете момчета.

Съпругата на Кирил Рашков смята, че Цар Киро, чиято присъда за закана за убийство бе намалена с година от Върховния касационен съд, ще бъде освободен предсрочно заради здравословното му състояние. Нови къщи на мястото на съборените смятат да си построят Рашкови. В момента те живеят на улица „Славянска" в Пловдив. Кметът на селото Красимир Юруков е категоричен, че Рашкови няма да се върнат никога в Катуница, където по думите му в момента „цари ред и спокойствие". В края на миналата седмица започна събарянето на най-голямата къща на Кирил Рашков в Катуница - тази на дъщеря му Събка.

Досега с останалите имоти нямаше проблем, но къщата на Събка е много масивна и здрава и се налага по-голяма машина от багер да извърши бутането, обясни кметът на Катунца. По думите му проблемът с Рашкови е завинаги решен и те няма да се върнат в селото: „Животът в Катуница започна да тече по съвсем нормален начин. Хората ходят спокойни на работа, децата ходят спокойно на училище. Искам да благодаря на всички институции в България, от които зависи проблемът семейство Рашкови да го няма в Катуница. Точно на ул. „Ягодова" казах, че фамилията Рашкови нямат място в Катунциа".

През октомври миналата година Регионалната дирекция за национален строителен контрол издаде девет заповеди за събаряне на незаконни имоти на Рашкови - жилищни сгради, постройки и огради. Към момента Върховният касационен съд е потвърдил три от тях.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.08 2012 в 14:06

Ей, бива дебелоочие, бива, ама ...
Между другото, още от първите групово живеещи животни, от гризачите и нататък, значи от 200 милиона години, най-страшното наказание, е именно изгнанието. Смъртната присъда е измислена чак в човешките градове. И щом срещу тия получовеци, спонтанно се е задействал толкова древен генетичен механизъм, никакъв Страстбург няма да им помогне. Ще заминат по реда на някои си Зрънкови, и това е.

13.08 2012 в 12:04

Като чуя "Страсбург" и се сещам за това: http://www.gatchev.info/blog/?p=1393

13.08 2012 в 10:47

И дедо поп е склонен да съди България. Примерно за това, че всякакви самозабравили се рашковци си развяват коня из България, вместо да се проведе с тях навременна възпитателна работа в съответните заведения.