Съдът увеличи присъдата на убиеца от Катуница

Юлиан Христов 03 август 2012 в 12:23 1630 0

Симеон Йосифов
Симеон Йосифов

Пловдивският апелативен съд увеличи наказанието на убиеца на Ангел Петров от Катуница, съобщиха от пресслужбата на Съдебна палата-Пловдив.

55-годишният Симеон Йосифов ще лежи 18, а не 17 г. в затвора.

Той е лишен завинаги от правото на шофира.

Йосифов беше признат за виновен от Окръжен съд-Пловдив за това, че на 23 септември 2011 г. в с. Катуница умишлено е причинил смъртта на 19-годишния Ангел, като го е прегазил с лекия си автомобил. 

Решението на Апелативния съд в Пловдив може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

Убийството стана след като вуйчото на Ангел Веселин Христов подал сигнал в полицейския участък за напрежение между негови близки и ромската фамилия на Кирил Рашков. Същия ден по обяд Рашков спрял пред дома на Христов и заплашил него и майката на Ангел с убийство.

"Ще ви убия и двамата, преди това обаче ще ви извадя очите. Къде е майка ти? Ще убия и нея", казал още той на Христов и демонстративно заплюл и двамата.

Христов веднага сезирал полицията, а Цар Киро решил да демонстрират пред Христов, негови близки и населението в селото сила, влияние, финансов мощ и широка подкрепа от ромите в региона. Привикал от Пловдив колкото се може повече хора. Обещал да им плати по 100 лв. и да има безплатна храна и пиене, пише в мотивите си съдът, изяснявайки фактологическата обстановка преди инцидента.

Част от привиканите роми знаели, че са дошли за помен на починалия син на Рашков, а други - че събирането е във връзка с курбан. 

10 автомобила с около 50 души тръгнали за Катуница, като сред тях бил и подсъдимият Йосифов. Когато стигнали в дома на Рашков разбрали, че няма подготвени за тях почерпки. Малко по-късно станало ясно, че целта на събирането е максимален брой роми с автомобилите да обикалят в група из с. Катуница, за да демонстрират засилено присъствие и подкрепа на Кирил Рашков.

Част от ромите си тръгнали, след като разбрали, че няма да има почерпка. Симеон Йосифов и други четирима души останали. Групата от 10 леки автомобил с пътниците им потеглила, предвождана от лек автомобил "Мерцедес" на внука на Цар Киро - Кирил Рашков. Йосифов бил последен в колоната.  По това време - около 19.30 ч., свидетелят Атанас Петров се намирал пред дома си в с. Катуница със сина си - убитият Ангел Петров. Двамата коментирали поведението на ромите в селото, които зачестили с демонстрациите си - форсирали автомобилите, карали бързо, така се опитвали да покажат надмощие, пренебрежение пред населението.

Към двамата се присъединил и Веселин Христов, който пристигнал с лекия си автомобил "Мерцедес". Около 19.50 ч. Христов тръгнал с автомобила си към кафе - аперитив „Рубин". По пътя  бил засечен от автомобилната колона. Слязъл и отишъл при своя познат Стоил Илиев.

Тогава внукът на Цар Киро заявил на Веселин, че вечерта ще си изпълнят заканите си за убийство. Ромите слезли от колите. Част от тях държали колове и ножове, заплашвали с убийство Христов, Илиев, Ангел и Атанас Петрови и ги псували. За да се защитят, Атанас Петров изпратил сина си до дома им да вземе летва. Ангел взел летва, повел и домашното куче, за да респектират лицата, с които са в конфликт и се върнал при баща си, предавайки му летвата.

Атанас Петров успял да удари с летвата въоръжен с нож мъж от тълпата. Кирил Рашков бил въоръжен с двуостра сабя с дължина на острието около 60 см. Заканил се на Веселин Христов, че ще го разпори, ще му отреже главата, като няколко пъти замахнал с оръжието заплашително.

Ангел Петров, Атанас Петров, Христов и Илиев успели да респектират ромите и последните започнали да отстъпват. Част се качили в автомобилите и започнали да се оттеглят. Някои коли при напускането в бързината се удряли по между си.

От другата страната на платното на улица „Стадиона" Ангел Петров чул шум и заявил: „Някой бият от другия край на улицата". Същевременно бързо пресякъл парка, който разделял улицата на две и отишъл от другата страна.
Там се намирал автомобилът на Йосифов със запалени светлини. Ангел Петров заобиколил микробуса отзад вдясно, качил се на тротоара, минал отстрани, след това отново слязъл на платното за движение и застанал пред автомобила, на около 1 метър разстояние. С едната си ръка Ангел държал на повод кучето, което било превъзбудено от конфликта и подвикнал към намиращите се в буса: „Какви сте вие и какво търсите тук?".

В отговор Йосифов форсирал двигателя и потеглил към Ангел. Момчето опитало да се предпази, но паднало на улицата пред микробуса. Тогава бащата на Ангел викнал към шофьора да спре и започнал да удря с летвата по микробуса. Йосифов избягал от мястото на инцидента. Ангел веднага бил качен в кола за да бъде откаран за спешна помощ в Пловдив, но по пътя починал. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews