Цар Киро поиска по-лека присъда

Юлиан Христов 29 юни 2012 в 12:11 1595 0

Кирил Рашков  Снимка: БГНЕС
Кирил Рашков Снимка: БГНЕС

Кирил Рашков поиска намаляване на присъдата от 3 години и половина, която получи за отправена закана за убийство.

Делото срещу Цар Киро влезе на последна инстанция във Върховния касационен съд. Рашков поиска, ако не бъде намалена присъдата му, съдът да постанови условно наказание.

Той беше представляван от адвоката си Росица Дрангова. „Този възрастен човек, като знаем какви са условията в затворите, не е за там", заяви тя и припомни, че по време на ареста Рашков е претърпял инсулт. Прокурорът по делото заяви, че искането на защитата е неоснователно, тъй като са събрани достатъчно доказателства за вината на подсъдимия.

Според държавното обвинение Кирил Рашков е съзнавал съдържанието на заканите, както и че тя се възприема от заплашените като реална. Относно здравословното състояние на Рашков, от прокуратурата подчертаха, че има направени няколко експертизи, които удостоверяват, че той наистина има проблеми със здравето, но изрично се посочва, че няма проблем те да бъдат овладени в условията на ареста.

След заседанието вторият защитник на подсъдимия - Хари Харалампиев, коментира пред журналисти, че делото срещу Кирил Рашков е съдебен линч от страна на пострадалия Веселин Христов: „Уплашеният Христов обикаляше като млада вдовица от телевизия в телевизия и обясняваше за заканите." Според него съдът се е смутил от това, че жителите на Катуница „непрекъснато висяха и постоянно крещяха", каза той.

Срещу Кирил Рашков бяха повдигнати обвинения, че на 23 септември в село Катуница се е заканил с убийство на Веселин Христов и Иванка Петрова. Според обвинението това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му. Веселин Христов е вуйчо на убития на 23 септември Ангел Петров, а Иванка Петрова е негов настойник. Според адвокат Росица Драганова предходните съдебни инстанции не са събрали достатъчно доказателства за вината на клиента й. Тя изтъкна и влошеното здравословно състояние на Рашков.

Пловдивският окръжен съд потвърди присъдата на Кирил Рашков. В становището на магистратите се посочват като отежняващи вината обстоятелства - завишената степен на обществена опасност на извършените престъпления, както и открито нарушаване на разпорежданията на полицаите за несъздаване на условия за етнически конфликти в селото.

Преди два дни ВКС отложи делото по искането за нов процес на внука на Цар Киро Кирил Рашков-младши. Той беше осъден на три години лишаване от свобода заради закана за убийство на Веселин Христов. Според окръжните магистрати в Пловдив с думите и действията на Рашков, отправени към Христов „ще те убия, гяур, ще те разпоря и ще ти отрежа главата”, той многократно е изразил намерение да го убие. Освен това съдът е взел предвид и това, че 28-годишният Кирил Рашков е замахвал и със сабя с дължина 60 см, докато изричал тези думи и е могъл да нарани Христов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews