Протест и контрапротрест за тютюна пред червената централа (снимки)

Сергей Антонов 08 октомври 2013 в 13:15 3058 4

За и против закона за тютюнопушенето. Снимка: Сергей Антонов
За и против закона за тютюнопушенето. Снимка: Сергей Антонов

Протест и контрапротест срещу връщането на тютюнопуишенето в заведенията се проведоха едновременно тази сутрин пред централата на управляващата партия - БСП.

Протестиращите от движението "България без дим" издигнаха през седалището на червените на "Позитано" 20 транспарант с щампа на цигарена кутия с надпис "bulgartapac". Петнадесетината привърженици на тоталната забрана за пушене на закрити обществени места застанаха зад лозунги като "Нима животът ни зависи от отмяната?", "Станишев, а какво ще каже Матушка Рус?", "Мразя забраните! Махнете стоповете от кръстовищата".

Демонстрантите от "България без дим" предадоха на социалистите отворено писмо срещу либерализиране на забраната за пушене, като копие от него те ще изпратят до председателя на групата на социалистите в ЕП Ханес Свобода и до председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

В същото време малко по-малобройната демонстрация "за" отпадане на тоталната забрана попита кой ще върне на бизнеса инвестициите, направени за отделяне на салони за пушачи и непушачи и вентилационни системи в заведенията. Желаещите отмяна на забраната носеха стикери "Ban the ban" (Забранете забраната).

Тоталната забрана за пушене на закрити обществени места бе въведена по време на управлението на ГЕРБ и е подкрепяна от медицинската гилдия. Срещу нея въстанаха много от съдържателите на ресторанти и барове, според които оборотите им спаднали, а това довело и до освобождаване на персонал. По време на предизборната си кампания БСП категорично обеща, ако се върне на власт, да отмени пълната забрана за пушене в заведенията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!