Quantcast

Протест и контрапротрест за тютюна пред червената централа (снимки)

Последна промяна на 08 октомври 2013 в 13:15 2485 4

За и против закона за тютюнопушенето. Снимка: Сергей Антонов
За и против закона за тютюнопушенето. Снимка: Сергей Антонов

Протест и контрапротест срещу връщането на тютюнопуишенето в заведенията се проведоха едновременно тази сутрин пред централата на управляващата партия - БСП.

Протестиращите от движението "България без дим" издигнаха през седалището на червените на "Позитано" 20 транспарант с щампа на цигарена кутия с надпис "bulgartapac". Петнадесетината привърженици на тоталната забрана за пушене на закрити обществени места застанаха зад лозунги като "Нима животът ни зависи от отмяната?", "Станишев, а какво ще каже Матушка Рус?", "Мразя забраните! Махнете стоповете от кръстовищата".

Демонстрантите от "България без дим" предадоха на социалистите отворено писмо срещу либерализиране на забраната за пушене, като копие от него те ще изпратят до председателя на групата на социалистите в ЕП Ханес Свобода и до председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

В същото време малко по-малобройната демонстрация "за" отпадане на тоталната забрана попита кой ще върне на бизнеса инвестициите, направени за отделяне на салони за пушачи и непушачи и вентилационни системи в заведенията. Желаещите отмяна на забраната носеха стикери "Ban the ban" (Забранете забраната).

Тоталната забрана за пушене на закрити обществени места бе въведена по време на управлението на ГЕРБ и е подкрепяна от медицинската гилдия. Срещу нея въстанаха много от съдържателите на ресторанти и барове, според които оборотите им спаднали, а това довело и до освобождаване на персонал. По време на предизборната си кампания БСП категорично обеща, ако се върне на власт, да отмени пълната забрана за пушене в заведенията.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.10 2013 в 14:05

Решение No 7294 от 26.05.2011 г. на Върховния административен съд на Република България:
„Околната среда без тютюнев дим е естественото състояние на околната среда. Този факт не се нуждае от доказване. Тютюнопушенето не е субективно право, нито е защитен от закона интерес. Това е вредоносна практика, както за упражняващия я, така и за околните. Ето защо ограничаването в каквато и да било степен на тютюнопушенето не може да се приеме като мярка накърняваща права или засягаща правна или лична сфера на гражданите. Напротив – възможността да се пуши на обществени места, дори при ограничени условия, поставя под заплаха здравето както на пушещия, така и на околните /пребиваващи или работещи в тях/ и нарушава основното и неотменимо конституционно право на гражданите на здравословна и безопасна среда на живот. В този контекст именно предоставянето на възможност за упражняване на тази вредоносна практика на обществени места може да се разглежда като нарушаване на субективни права, гарантирани от Основния закон и като дискриминационна практика по отношение желаещите да живеят, работят и ползват обществени места без тютюнев дим, както и може да бъде основание за търсене отговорност за вреди.“

08.10 2013 в 13:54

Разделяй и владей

08.10 2013 в 13:37

Дежурните бабички от контра-протестя бяха ли допуснати в Посрано 20 да запалят по цигара с малка водчица?

08.10 2013 в 13:23

Тез ченгета стават смешни!

За всеки протест ли ще организират и контрапротест?