Осигуряват 1.6 млн. лв.за заплати в "Напоителни системи"

08 октомври 2013 в 13:32 1756 0

Протест на
Протест на "Напоителни системи" пред МЗХ. Снимка: Сергей Антонов

До 10 дни ще бъдат осигурени 1.6 милиона лева за заплатите на служителите на "Напоителни системи". 

Това каза пред протестиращите служители на предприятието министърът на земеделието и храните Димитър Греков. Той се срещна с техни представители.

"Отнасям се с абсолютна отговорност към дейността, която извършвате, и тя не е дейност само за министерството, а за сигурността на държавата. От първия ден на встъпването ми в длъжност, със синдикатите търсим варианти за решаване на този проблем. Не сте виновни нито вие, не сме виновни и ние, този проблем не е от днес. Ние търсим сигурност в дружеството. Всичко това е започнало 2011 година, когато на предприятието е отнето правото държавата да финансира дейността му", обясни министър Греков.

Той допълни, че предприятието е натрупало големи дългове.

„Така се е получило, че дружеството е задлъжняло с близо 22 милиона лева. Има средства, които се дължат за електроенегрия, за НАП, и други. Най-важният капитал сте вие”, каза Греков.

„Категорично, това предприятие не трябва да се разделя на две – на отводняване и напояване. Би трябвало да се стабилизира цялото предприятие. Задължително искаме, да погледнем на това предприятие и бъдещето му. Ще направим законова промяна, за променяне на параграф 4, ал. 6, което ще ни даде възможност за следващата година да има финансиране за предприятието от държавния бюджет, в рамките на 13 – 15 милиона лева. Това ще стабилизира предприятието. Друго важно нещо, е предприятието да бъде стабилизирано и в бъдещето с допълнителни средства. няма никакво съмнение, че предприятието ще съществува”, обясни още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови