Quantcast

Мартин Захариев: Пеевски е положителна страница - отприщи гражданската енергия

Последна промяна на 15 септември 2013 в 15:14 3920 11

Мартин Захариев, Снимка: БГНЕС
Мартин Захариев, Снимка: БГНЕС

Пеевски е една затворена страница, изключително положителна в българската политическа история. В смисъл на това, че се отприщи гражданската енергия и сега вече всеки, който си позволи лукса да застане отпред и да лидерства държавата, ще му пари отдолу, защото ще се съобразява. И това трябваше да се случи. Тапата трябваше да гръмне, независимо че стана с цената на най-големия политически гаф в най-новата история на България. Така е било писано да се случи, и слава Богу, се случи. 

Това каза в ефира на БНР депутатът от Коалиция за България Мартин Захариев, който взе участие в дискусия за медийното законодателство и политическите и икономически обвързаности на медиите в България. В дискусията участие взеха и експертите Нели Огнянова и Орлин Спасов. 

Огнянова контрира депутата, че изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС е станало включително и с гласуването на Захариев, и това не може да се определи като затворена страница. 

"Аз съм онзи, който на заседанието на парламентарната група броени минути преди избора на Пеевски в залата след Янаки Стоилов и Стефан Данаилов обявих: "В 12 часа днес, ако вие приемете това решение, ще взривите медийната общност, в 17 часа ще взривите България, а вечерта вследствие на първите два взрива ще бъдем международна новина." За съжаление това стана. Но аз си сложих пръста, защото политиката е отборна игра", отговори Захариев.

Той заяви, че няма усещането за политическа намеса в медиите. "Има медии, които са изключително зависими и те не формират пазарен дял, който да бъде съществен за определяне на общественото мнение. Основно това са двете политически обвързани телевизии "Скат" и "Алфа", обясни депутатът. 

Медийната тема остава една бутикова тема, независимо че тя влиза във всеки дом и в съзнанието на всеки българин всеки ден, всеки час, каза още той, отбелязвайки, че през последните години България е на едно от последните места в класациите за свободата на словото. Според него причината е, че има срастване на медийна, политическа и икономическа власт. "Няколко основни параметъра, които считаме, че са важни да се дебатират – като прозрачността на собствеността, като финансирането, като статутът на обществените медии, като моделът на тяхното управление в момента, като начален етап за създаване на една консенсусна платформа, върху която бихме могли да дебатираме и нов закон за медийните услуги. Това е дълъг процес, който се нуждае от малко по-спокойна обществено политическа среда, за да може да бъде ефективен. Мисля, че медийните хора в България имат консенсус по това, че има нужда от нов медиен закон и дотам дебатът спира, защото дяволът е в детайлите, коментира той. 

На въпрос готов ли е този парламент да говори за собствеността и концентрацията на власт в медиите, Захариев отговори: Ако питате мен лично – да. Ако питате ръководството на парламентарната група, може да получите и друг отговор, не знам. Опасявам се, че гласът ми е глас в пустиня. Не срещам разбиране. Не е моментът за нов медиен закон – това ми казват. Аз смятам, че бихме могли обаче поне на равнище Комисия за култура и медии да започнем този разговор, каза Захариев и добави, че ще инициира такъв разговор. 

Въпросът е сега оттук нататък дали новата политическа конюнктура, дали новото правителство и стоящите зад него политически сили имат волята да промяната нещо в тази ситуация, коментира медийният експерт Орлин Спасов.

Най-много се тревожа от това дали България няма да продължи да се хлъзга надолу в тези класации, срамни за нашата страна, за състоянието на свободата на словото и българските медии. Имаме известни сигнали, че новото правителство и новата власт проявяват известна нервност по отношение на това какво се случва в медийната среда. Последната дискусия в парламента по повод отчета на СЕМ до известна степен даде такива сигнали. Струва ми се, че това пролича и в езика на коментарите, но пролича и в самото отношение и към регулатора, и към обществените медии, на които като че ли правителството започва да гледа с известно подозрение. Това е доста рисково, тъй като то може да увеличи несигурността в тази толкова важна зона в медиите, каквато представляват БНР и БНТ. Ако наистина паднахме толкова ниско в класациите, то все пак имаше изключение, около тези международни институции се обединиха и това изключение през последните години са именно БНТ и БНР, които се превърнаха в един остров на относителна стабилност и предложиха високи професионални стандарти, каза още той. 

Време е за дискусия, смята и експертът Нели Огнянова. Тя смята, че все още това НС не е показало наличие на условия и предпоставки за изготвяне на медийно законодателство:

Струва ми се, че това събитие може да получи прочит – не зная дали съм права, става дума за някакъв вид настъпление по отношение на медиите. Стои въпросът легитимиран ли е в момента българският парламент да се занимава с медийно законодателство. Моят оценка е еднозначно не. За да се работи медийно законодателство, трябва да има съвършено други предпоставки и условия. Трябва да има воля, но тя не е достатъчна. Трябва да има експертиза, а заедно с това трябва да има широка гражданска основа. Преди тези 3 компонента да са налице, опитите за законодателство ще бъдат изключително проблематични и няма да се оценят добре.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.02 2014 в 07:40

Гласувал си за Пеевски синко ,защото Той те тури в Парламентаа , да ги пазиш тия олигарси от НАРОДНАТА "ЛЮБОВ"!?Как не те е срам....,а си бил високо отговорен и морален..!?НИЩО ПОДОБНООО..!!!Народът ВИЖДА ВСИЧКОО..!

05.10 2013 в 10:26

Мога да кажа само ,че Мартин Захариев е истински пич като качества, а жена му е една проста и обикновена селянка с чип в главата, измислено име и диплома.

16.09 2013 в 00:08

Изводът е - всяка простотия е положителна. Що за умозаключение?!!! Ей, заради такива баламурници утре заминавам за чужбина. Всъщност, заминавам заради плиткоумниците, които им вярват, а те са 90 % от хорат населяващи тая държава. И не злобейте против напускащите България! Те са хора, които искат да си търсят късмета по ширини, в които полицаят не е с голям тумбак и няма да се заяде с тях, само защото шефът му го е скастрил сутринта, или от скука. Те знаят, че навсякъде има корупция, но там се наказва. Знаят, че държавата няма да ги остави на произвола на съдбата. И най-важното - знаят, че там се бачка. Бачка се здраво, но не залудо. А в това е смисъла.

15.09 2013 в 23:48

Мартин Захариев е прав, че избора на Пеевски изигра положителна роля, тъй като отприщи гражданската енергия. Той самият, както виждам, също играе положителна роля, защото ни дава нагледен пример какво представлява БСП. Т0й който е изрекъл тази точна прогноза, какви ще бъдат последствията от този избор, все пак е гласувал, защото така е наредил партийният секретар на партията в която той дори не членува. Доколкото си спомням новоизбраните депутати полагат клетва, че всичко което правят ще бъде единствено в полза на народа, а не на партийния секретар.Това ясно ни показва, че между БСП и БКП няма никаква разлика. Те и днес се държат по същия начин, като и след 09.09.1944г.

15.09 2013 в 22:34

Упс... забравих да кажа, че ще има касичка за подпомагане на някои бивши шефове на Тотото.
Кого по-точно от бившите ще подпомогнем жребий ще се тегли от Н. Бареков.
Сумата е за еднопосочен билет за ЮАР. Плюс свръхбагаж - синчето.
Безплатно на изпращането ще попее В. Маринов.
Дайте по 1.00 лв. (без ДДС) за да затворим "положителната страница"

15.09 2013 в 22:27

Професор Захариофф фон дер Балкански! ХАхахахахаха...... Кой предложи? Кой?
Да излезе Михаил Гумичката и да отговори дали го страхуваха!
Страхуваха ли те бе, Михаиле? Шляп-шляп Шамарите....
Ако си кажете, ще ви се извинят.
Извини се бе! Извини се бе!
Пичове, платени (като мен) протистиращи. Утре заплащането ще се състои пред Български Спортен Тотализатор. По 2,40 на човек до 42, под 35 - по 1,80. За тройка над 49 - 3,80 + тройка кебабчета.

15.09 2013 в 18:43

марш обратно в кенефа плъх зализан такъв. леле как има сурат да се показва тоя бе.

15.09 2013 в 17:10

Едно от хубавите неща което се случи че всички хора които ми бяха антипатични, да не казвам противни, вече твърдо са застанали зад това правителство. Все хора които отдавна трябваше да са по затворите.

15.09 2013 в 16:17

Ко!? Айде сега, те още малко ще искат и да си припишат основни заслуги за отприщване на "гражданската енергия"! Да см им задължени, едва ли не! 'Баси и арогантния наглец!

15.09 2013 в 15:24

Бре мартинчо
и ти ли с кафява устичка бре. тцтцтцтц. милия пиклю, на тати и мама смелото олигофренче