Президентът свиква новия парламент на 21 май

Юлиан Христов 17 май 2013 в 14:02 2405 4

Росен Плевнелиев
Росен Плевнелиев

Президентът Росен Плевнелиев свиква първото заседание на новия парламент на 21 май. Това обяви той на брифинг пред журналисти.

Държавният глава заяви, че не по-късно от утре ще подпише указа за свикване на новото 42 Народното събрание. 

Плевнелиев проведе четири последователни срещи с четирите партии, които прехвърлиха 4-процентовата бариера за следващия парламент. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че няма претенции за датата. Лидерите на останалите политически сили заявиха, че 21 май е подходяща дата за започване работата на новия парламент.

В решението си президентът се е водил от убеждението, че трябва час по-скоро да има работещи парламент и правителство. Според него дори и да се стигне до внасяне на искане за касиране на изборите, до произнасянето на съда държавният глава няма как за отлага свикването на новия парламент. 

Плевнелиев е убеден, че новото Народно събрание трябва да приеме документ, в който да бъдат посочени приоритетите му за следващия 4-годишен мандат.

"Българските граждани очакват от новото Народно събрание конкретни ангажименти, реформи и политики, които да дадат решение на проблемите. Необходими са ни стабилни институции, а не дестабилизиране. Добре ще е народните представители да проведат дебат още в първите дни и да се обединят около обща рамка за приоритетите на Народното събрание чрез акт на парламента, преди да влязат в разговорите за съставяне на правителство. Ако такъв акт не се създаде, аз поемам ангажимент тук, от президентството, да се чуят ангажиментите на политическите партии преди съставянето на правителство", категоричен е президентът.

Консултациите по връчване на мандат за съставяне на новото правителство ще бъдат проведени след свикването и структурирането на парламента. 

Надявам се от самото начало на работа на новото Народно събрание да покажем на българските граждани, че политиците могат да говорят помежду си, да загърбят противоречията, да търсят разбирателство и да се обединят около разумни решения, каза още Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика